Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Humusz 2017. évi szakmai beszámolója

  • 2018. május 29.
  • Csilla
Minden évben a közhasznúsági jelentés mellett a Humusz beszámolót készít a tárgyévben történt szakmai tevékenységeiről. Nézd meg, mi mindent tettük a hulladékcsökkentés és környezeti nevelés területén!

Szakmai célunk 2017-ben is arra irányult, hogy Magyarországon a fenntartható, a természeti erőforrásokkal takarékosan bánó fogyasztás és termelés napi gyakorlattá váljon. Azért dolgozunk, hogy rendelkezésre álljon az ehhez szükséges ismeret és akarat a lakosságban, különösen a szakmai döntéshozók körében, illetve kialakuljon a szükséges társadalmi, gazdasági és környezeti feltételrendszer. Ebben a munkában partnernek tekintjük a civil közösségeket, a pedagógusokat, a felsőoktatásban részt vevő hallgatókat és az önkormányzatokat. Eszközeink a nulla hulladék felé vezető úton a tájékoztatás, oktatás és tanácsadás, jó gyakorlatok felkutatása, hulladékmegelőzési minták kidolgozása és megvalósítása, valamint közösségi együttműködések ösztönzése.

 

 

OKTATÁS, SZEMLÉLETFORMÁLÓ KOMMUNIKÁCIÓ (ALAPTEVÉKENYSÉGEK)

•    A Humusz környezeti nevelési profilja egy új programelemmel bővült ki az év második felében, a Pucolj ki! névre hallgató szabaduló szobával, ami Magyarország első környezettudatos szabaduló szobája lett. A programra magánszemélyeket és iskolai csoportokat is egyaránt várunk, akár külső helyszínre is telepíthető. 2017-ben kb. 10 csoport „szabadult ki”. Továbbá gyerekek számára szervezünk környezetbarát szülinapi zsúrokat a Humusz Házban. 2017-ben 4 gyermek születésnapját zöldítettük ilyen módon.

környezettudatos szabaduló szoba


•    Hazai upcycling művészek bevonásával elkészült a Humusz saját Redesign Kiállítása, amely azt mutatja be, hulladéknak vélt alapanyagokból mennyi féle használati tárgy készíthető el. 2016 őszén iskolák számára hirdettünk redizájn pályázatot, amelynek keretében 5 oktatási intézményben került bemutatásra a kiállítás.
•    Pedagógusoknak szóló hírlevelünket 1900 regisztráltnak küldjük ki kéthavonta.
•    Egész évben, folyamatosan tartunk gyerekfoglalkozásokat, külső helyszíneken és oktatóközpontunkban: 2017-ben nagyságrendileg 25 gyerekcsoportnak tartottunk szemléletformáló foglalkozásokat (kb. 700 fő). Pedagógusok és a lakosság számára tartottunk az újrahasználat jegyében kézműves workshopokat összesen 6 alkalommal. Öt felsőoktatási intézményből fogadtunk gyakornokokat az év során, akiket irodai és szakmai munkába is bevontunk.
•    Lakossági tanácsadó tevékenységünket napi szinten folytattuk telefonon, e-mailben és személyesen. Éves szinten átlagosan 580 megkeresésre válaszoltunk. Adatbázisaink közül a legnépszerűbbek a javítóműhelyes és hulladékátvevős adatbázisok, továbbá a Gyakran Ismételt Kérdések oldalunk.
•     Az Újraszedve c. szemléletformáló magazinból idén 2 lapszámot tudtunk kiadni, illetve egy példány csak elektronikusan jelent meg. A cikkek a honlapunkon is megjelennek változatlanul.
•    A humusz.hu oldalunkat naponta frissítjük tartalommal, 2017-ben 455.000 oldalmegtekintés volt és 180.000 egyéni felhasználó, a javitomuhelyek.humusz.hu adatbázisunk esetében pedig több mint 180.000 oldalmegtekintést értünk el. A hírlevél regisztrációk száma meghaladja a 2800 főt. Jelen vagyunk a közösségi médiumokban is, Facebook követőink száma az év végéig 1700 fővel nőtt, közel 11.500 főre.
•    A tárgyi adományozást lehetővé tevő www.tulsokcucc.hu oldalát 2014-ben indította el a szervezet. 2016 tavaszán Maradéktalan kreativitás program keretében egy új aloldallal bővült, a Maradékbazárral (www.tulsokcucc.hu/maradekbazar), ahol gyártási maradékokat, alapanyagokat lehet felajánlani kézműves, kreatív célokra oktatási intézmények és művészek számára. Jelenleg 709 adomány- és maradékanyag fogadó, ill. 955 adomány- és maradékanyag felajánló van, az oldalmegtekintések száma elérte közel a 20.000-et.
•    A sajtómunka 2017-ben a következő eredményeket hozta: rádióban 15, tévében 6 alkalommal szólaltunk meg; nyomtatott sajtóban 10, online sajtóban pedig 28 cikk jelent meg munkánkról.
•    A fentieken kívül szemléletformáló standjainkkal és előadásokkal összesen 17 helyszínen vendégeskedtünk, ebből kettő fesztivál volt, köztük Magyarország első zéró hulladék fesztiválja, ahol mintegy 45.000 főt értünk el.

zéró hulladék infópont


•    A társadalmi vállalkozó Sharolta számára használt farmergyűjtést sikeresen folytatjuk (kb. 100 kg-ot térítettünk így el a lerakóktól).
•    Önkéntes adatbázisunk 2017-ben 188 főt számlál. Tavasszal önkéntes képzést tartottunk, amelyen 6 fő vett részt (új és régi önkéntes is). Önkénteseink 2017-ben 760 munkaórával segítették a szervezetet. Intenzív, jól szervezett, napi szintű önkéntes koordináció folyik.
•    2017 őszén is megrendeztük a Komposztálás Ünnepnapját, amelyre pályázatot hirdettünk, amelyre 48 óvodai és iskolai pályamunka érkezett, beleértve egy közösségi kertet is.
•    A Humusz Házban 2017-ben több közösségi programot is szerveztünk, így közösségi főzéssel egybekötött garázsvásárokat, komposztképzést és komposztünnepet.
•    Tovább folytatódott a Zöld Kalandozások lakossági előadássorozat, tavasszal és ősszel is 6-6 előadót hívtunk meg, hogy a környezetvédelem különböző szakterületeit mutassák be a nagyközönség számára.
•    A Humusz kertje, a Zöld Oázis megújuláson esett át. Madárbarát kert tabló és eszközök kerültek kihelyezésre, raklap bútorokon lehet megpihenni, magasított ágyás és komposztkas került kialakításra, valamint „nyomozó” játék segíti a szemléletformálást. A hulladékos tanösvény is fejlesztés, megújulás alatt van.

Re-Sarok

 

 

HÁLÓZAT

•    Több új nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozott a Humusz: egy a zöld közbeszerzésekről szól (Green Public Procurement Forum), valamint egy műanyagszennyezés elleni mozgalomhoz (#BreakFreeFromPlastic). Utóbbi hálózat egy eseményének házigazdái voltunk 2017 decemberében.
•    Üzemeltetjük levelezőlistáinkat, ezeken és a hírleveleinken keresztül szolgálunk hírekkel, javaslatokkal a tagságunk és hálózatunk számára, és kérjük véleményüket.
•    A Zero Waste Europe találkozóján hoztunk-vittünk jó gyakorlatokat.

Zero Waste Europe éves találkozó


•    A Zero Waste International Alliance és az európai RReuse hálózat hírfolyamát, belső kommunikációját is folyamatosan követjük.
•    2013 vége óta az angol nyelvű honlapunkat is frissítjük, elsősorban külföldi híreket, jó gyakorlatokat osztunk itt meg.
•    A szervezet továbbra is tagja a Global Alliance for Incinerator Alternatives égetőellenes nemzetközi szervezetnek.
•    Két International Visegrad Fund pályázatban is részt vettünk, amelyben lengyel, cseh, szlovák, illetve örmény partnerekkel működtünk együtt a hulladékcsökkentés terén.
•    A települési önkormányzatok számára indított Nulla Hulladék Kartának 26 csatlakozója van.
•    2017-ben is részt vettünk a zöld civil mozgalom Országos Találkozóján (Zöld OT) Budapesten.

 

 

HULLADÉKOS SZAKMAI TEVÉKENYSÉG

•    A Fővárosi pályázati program keretében 55 db közcélú intézmény (beleértve óvodákat, iskolákat, idősek otthonát stb.) számára osztottunk ki komposztládákat, illetve kb. 100 fő vett részt képzésen, 10 fő önkéntest vontunk be. Májusban, a Humusz kertjében Komposztünnepet tartottunk, aminek keretében a résztvevőkkel közösen építettünk egy komposztkast.

komposztálás a Humusz Házban


•    A Humusz kertjében közösségi komposztáló pont üzemel, amely most új helyre került, bővült, jelenleg a beérkező szerves hulladék mennyiségét is mérni tudjuk. Kb. 50 háztartás hozza rendszeresen konyhai zöld hulladékát a pontra. 2017-ben több mint 1 tonna szerves hulladékot térítettünk így el a lerakóktól, égetőkből.
•    Az év elején 2 lakossági fórumon is részt vettük, ahol a hulladékégetés, ill. a háztartási és kerti hulladékok égetés kockázatairól és alternatíváiról beszélgettünk a helyi lakossággal.
•    A Humusz munkatársai a Környezetbarát Termék Védjegy Értékelő és Minősítő Bizottság, ill. az Országos Környezetvédelmi Tanács civil delegáltjaként tevékenykedtek.
•    Aktívan részt vettünk az ipari szimbiózis témájával foglalkozó TRIS (Interreg Europe) projekt Tanácsadó Testületében szakértőként.
•    Munkatársainkat több előadás megtartására kérték fel szakértőként, így például az Újbudai Szakmai Fórumon, Bea Johnson, zero waste nagykövetének előadására és a Zöldgömb Fesztiválra.

Bea Johnson Budapesten


•    Önkormányzati dolgozók, képviselők számára tartottunk Nulla Hulladékos továbbképzést, aminek keretében hazai jó gyakorlatokat osztottunk meg. Kb. 30 településről érkeztek résztvevők az eseményre.
•    Az Óbudai Egyetem Társadalmi Tanácsadó Testületé lett a Humusz munkatársa szakértőként felkérve, az év során 2 találkozón is részt vett.

Tarts velünk, és támogasd munkásságunkat a jövőben is!