Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Humánökológia tanfolyam 2017

  • 2017. szeptember 01.
  • Peti

Veszélyes mértékben átalakítottuk bolygónkat. Az éghajlat gyors változása, az élővilág sokszínűségének rohamos csökkenése, a szennyezések garmadája, valamint számos további környezeti probléma mindnyájunk életminőségének drasztikus romlásával fenyeget. A sivár élővilág, éhínség, vízhiány, nyomor és káosz által terhelt jövőt azonban elkerülhetjük, amennyiben bátran szembenézünk a problémákkal, és kitartóan teszünk ellenük. Jelentkezési határidő: szeptember 7.

human

Ezt a szembenézést és cselekvést igyekszik előmozdítani a Kisközösségi Program (www.kiskozossegek.hu/bemutatkozas) tíz hónapos Humánökológia tanfolyama, amely "Rapa Nui vagy Tikopia? – Ökológiai válság és kiútlehetőségek" címmel indul 2017. szeptember 14-től - 2010 óta immár nyolcadszorra. A tanfolyamra szeretettel hívunk minden érdeklődőt!

 

KIKNEK AJÁNLJUK?

Előképzettségtől és korosztálytól függetlenül ajánljuk a tanfolyamot mindenkinek, aki szeretne többet tudni a környezeti problémákról és enyhítésük lehetőségeiről. Leginkább pedig azoknak az embereknek, akik tenni is kívánnak a környezeti gondok ellen. Különösen érdekes lehet mindazok számára, akiknek hivatása kötődik a környezeti problémákhoz, illetve e témakörben kívánnak dolgozni a jövőben. Kiemelten javasoljuk:

- tanároknak, akik megalapozott tudást akarnak átadni a fiatalok számára a környezeti problémákról;

- civil szervezetek munkatársainak és önkénteseinek, akik hatékonyan szeretnék meggyőzni az embereket az életmódváltás fontosságáról;

- újságíróknak, akik szakmailag korrekt cikkeket akarnak írni környezeti témákban;

- az államigazgatásban, illetve önkormányzatokban dolgozóknak, akik felelősségteljes döntésekhez szeretnének munkájukkal hozzájárulni;

- "útkeresőknek", akik a jövőben hivatásszerűen szeretnének a környezetvédelemhez, az ökológiai fenntarthatósághoz kapcsolódó témákkal foglalkozni.

 

Az eddigi tapasztalatok alapján a tanfolyam kiváló alkalom arra is, hogy a résztvevők hasonló gondolkodásmódú emberekkel ismerkedjenek meg, barátságok és munkakapcsolatok szülessenek.

 

TÉMAKÖRÖK

A tanfolyam öt nagy téma köré csoportosul:

1. Az emberi bioszféra-átalakítás története – Mi, emberek lényegesen nagyobb mértékben alakítjuk át a bolygót, mint bármelyik másik faj. Vajon miként váltunk ilyen különleges élőlénnyé? Megvizsgáljuk az emberi történelmet egy szokatlan nézőpontból.

2. A fő környezeti problémák áttekintése – Milyen változásokat okozunk a bioszférában, és milyen társadalmi következményekkel járnak ezek? Éghajlatváltozás, erdőirtás, fajkihalások, vízszűkösség és társaik. Sokat hallunk róluk, de gyakran egymásnak ellentmondó információkat kapunk. Igyekszünk tisztább képet kialakítani a környezeti problémákról.

3. A környezeti problémák társadalmi háttere és a fő kiútlehetőségek – Mely alapvető társadalmi okokra vezethetők vissza a környezeti gondok? Változtathatók-e ezek a tényezők, és ha igen, hogyan? Megkíséreljük áttekinteni és rendszerbe foglalni az idekapcsolódó tudás legjavát.

4. Az ökológiai gondolkodásmód alapjai – Ökológiailag fenntartható társadalmak csak akkor jöhetnek létre, ha kultúránk uralkodó gondolkodásmódja alapvetően átalakul. Ez a változás már meg is indult: bár még korántsem vált dominánssá, az ökológiai gondolkodásmód egyre terjed. Vajon melyek a fő jellegzetességei, és miben tér el a ma uralkodó gondolkodásmódtól?

5. Mit tehetünk mi? – Mindenki tehet valamit a környezeti problémák ellen, a fenntartható társadalmak érdekében. Általában az egyéni lehetőségekre szoktunk koncentrálni, holott a közös cselekvés mindig hatásosabb. Vajon mit tehetünk főként helyben, más emberekkel összefogva egy ökologikusabb életmódért? Áttekintjük a fő lehetőségeket.

 

A tanfolyam részletes tematikája, itt érhető el: https://www.dropbox.com/s/30kb37rpp62z4h0/tanfolyam_2017-2018_tematika.pdf?dl=0 .

 

ELŐADÓ

A tanfolyam előadója Dr. Takács-Sánta András ökológus, egyetemi docens, az ELTE Humánökológia mesterszakának igazgatója. Csaknem két évtizede tanít a tanfolyam témáihoz kötődő tárgyakat az ELTE Természettudományi és Társadalomtudományi Karán egyaránt, olykor más egyetemeken is. 2012-ben a Kar Kiváló Oktatójának választották az ELTE TTK-n. Egy időben az MTA Szociológiai Kutatóintézetében dolgozott az első itthoni települési klímaprogramok elindításán. Szerzője a Bioszféra-átalakításunk nagy ugrásai (2008), az Építőkockák egy új világhoz (2017), valamint A Közlegelők komédiája (2017 - megjelenés előtt) című könyveknek, továbbá mintegy 30 szakcikknek, illetve könyvfejezetnek. Emellett szerkesztője a Kovász című környezettudományi folyóiratnak, az Éghajlatváltozás a világban és Magyarországon című könyvnek, a Paradigmaváltás?! című kötetnek, valamint társszerkesztője a Természet és gazdaság című ökológiai közgazdaságtan szöveggyűjteménynek. Tudományos munkássága mellett tíz éven át volt szervezőbizottsági tagja a Védegylet Egyesületnek. 2008-tól a Kisközösségi Program szakmai vezetője. Részletes önéletrajza (benne számos cikkének internetes elérhetőségével) itt olvasható. TED-előadása megtekinthető itt

 

MÓDSZER

A tanfolyamon interaktivitásra törekszünk majd, vagyis bőven lesz lehetőség a beszélgetésre, vitára is. Ennek érdekében a tanfolyamalkalmak kiscsoportban (15-25 fő) fognak zajlani. Olykor mindnyájunk által olvasott (rövidebb) írásokról beszélgetünk, tavasszal pedig kirándulunk, továbbá részt veszünk egy mélyökológia műhelyen is. Minden egyes alkalomhoz kapcsolódóan ajánlott olvasmányok segítik az egy-egy téma iránt részletesebben érdeklődők elmélyülését.

 

KIMENET

A tanfolyam hivatalos, állami végzettséget nem ad. Reményeink szerint azonban sok tudást és új szemléletmódot annál inkább. Akik az előadások legalább 75%-án jelen voltak, tanúsítványt kapnak a tanfolyam elvégzéséről.

 

IDŐPONT

A tanfolyam 2017. szeptember 14-től 2018. július 12-ig tart - minden héten 1x2 órában csütörtökön 18 és 20 óra között.

 

HELYSZÍN

A helyszín a budapesti Humusz Ház, XI. Saru utca 11. – pár perc sétára (vagy egy villamosmegállónyira) a Móricz Zsigmond körtértől, illetve a Petőfi-híd budai hídfőjétől. A Humusz Ház igazi oázis a betonrengetegben, ahol egy barátságos teremben, illetve jó idő esetén egy nagyon hangulatos kertben beszélgethetünk.

 

DÍJ

A tíz hónapos tanfolyam díja 64 000 Ft, amely négy egyenlő részletben fizetendő (szeptemberben, novemberben, decemberben és februárban), akár készpénzben, akár átutalással. A befizetett összeggel minden résztvevő a Kisközösségi Program (www.kiskozossegek.hu/bemutatkozas) megvalósulását támogatja. Cégek számára a teljes összeg leírható költségként.

 

A JELENTKEZÉS MÓDJA

Ha jelentkezni szeretne a tanfolyamra, kérjük, először írja meg ezt a szándékát a humanokologia [kukac] gmail.com címre legkésőbb szeptember 7-ig. Ezután küldünk információkat arról, hogy miként kellene befizetnie a tanfolyam díjának első részletét. Ennek határideje szeptember 8. Jelentkezése csak az összeg befizetésével válik majd érvényessé és véglegessé.

 

Ha bármi kérdése van a tanfolyammal kapcsolatban, kérjük, írja meg nekünk a humanokologia [kukac] gmail.com címre.

 

Első alkalom szeptember 14-én (ahol a tanfolyam címének rejtélyére is fény derül).

 

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!