A hulladékos ágazatot tekintve is, meglévő igényekre reagáltak az innovációs olimpia diákrésztvevői

  • 2024. október 22.
  • kovacseszter

Szeptember utolsó péntekjén Budapesten, az Ericsson Magyarország székházában rengetegen voltak kíváncsiak az idei Kutatók Éjszakája rendezvény ide delegált programjaira. A ZIP Magazin az intézményben a 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia azon résztvevőire volt kíváncsi, akik a hulladékgazdálkodás, a környezetvédelem, vagy az alternatív energia témakörökben fejtenek ki kiemelkedő diákkutatói tevékenységet.

A 2023-as OTIO-ra a kezdeményezés két évtizedes hazai életét tekintve rekordszámú, 138 pályázat érkezett be határon innen és túl, a zsűri végül összesen 71 pályamunkát fogadott be és javasolt további kidolgozásra. Utóbbiban a fiataloknak a Magyar Innovációs Szövetség nyújtott segítséget - 58, immár részletesen kimunkált és tudományosan igazolt pályaművet sikerült is így a 2024. április 8-i határidőre beadniuk a fiatal pályázóknak. A számos tudományos szakterületről érkezett jeles bírálóbizottságnak nem lehetett könnyű dolga, hiszen a verseny ezen fordulójából is világosan kitűnt: a középiskolás diákokat a jelen fontos és megoldást sürgető környezeti, egészségtudományi, vagy éppen közlekedési problémái éppen úgy izgatják, mint a szociális területen nyújtott segítség, vagy éppen az ipari robotika fejlesztése.

   A Kutatók Éjszakáján az OTIO döntős pályázataiból is láthatott az érdeklődő közönség egy teremnyi összeállítást az Ericsson Magyarország székházának földszintjén - s az érdeklődés a fiatalok fejlesztései iránt valóban lelkesítően nagy volt. Igen sokan kérdezgették például a kecskeméti KSZC Kandó Kálmán Technikum 12-dikes elektronika szakos tanulóját, Breznyán Gábort, aki kifejezetten egy környezetbarát hulladékkezelési eljárást állított előtérbe a pályázatában - megfigyelte ugyanis, hogy az iskolai tanműhelyben igencsak alacsony hatékonyságú a nyáklapok gyártásakor alkalmazott maratási eljárás, mivel az időigényes folyamatot a diákoknak ráadásul kézzel kell elvégezniük, miközben a művelet során keletkezett elhasznált sav környezetbarát kezelése nem megoldott. Ő ezért egy regenerálásra alkalmas munkaállomást épített ki, konzulense Ladányi Sándor volt.

A cikk folytatását itt olvashatod el.

Forrás: zipmagazin.hu