Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A hulladékmentes életmóddal sokat lehet megtakarítani

  • 2019. május 08.
  • Enikő
A lomtalanítást bonyolító cégek, építési vállalkozók gyakorta nem a kijelölt helyre viszik a törmeléket, szemetet, hanem illegálisan, ingyen elhelyezik a zöldterületeken

A Hulladekvadasz.hu az emberek aktivizálását tűzte ki célul, hogy a következő generációk érdekében tegyen a tiszta, egészségesebb környezetért. Az oldalt üzemeltető alapítvány elnökével, Szebenyi Péter környezetmérnökkel beszélgettünk a hazánkat érintő hulladék­elhelyezési problémákról, a törvény szigorításáról és a társadalmi összefogásról.

 

 

– A cigarettacsikk eldobása és az illegális hulladéklerakás között látszólag nagy különbség van. Legutóbbi akciójukkal mégis arra hívták fel a figyelmet, egy ártatlannak tűnő mozdulat is hatalmas károkat okoz.

 

– Április elején a cigarettacsikkektől szabadítottuk meg a főváros egy részét. Egy eldobott cigicsikk akár ezer liter tiszta vizet is beszennyezhet. Környezetvédelmi szervezetünk, a JÖN Alapítvány Cigicsikkmentes február című kihívásában az eldobált csikkek környezetszennyező és szépérzéket romboló problémájára hívta fel a figyelmet. A megjelent önkéntesek csaknem egy órás akciója alatt több száz, de akár ezer cigicsikket is összeszedhettek a budai rakpartról. A verseny eredményhirdetéssel, azaz a győztes kihirdetésével zárult, amit a zsákok méretéből határoztak meg. A februári országos kampányt a BKK Zrt. támogatta budapesti tömegközlekedési megállókba kihelyezett plakátokkal.

 

– Tudatos Tavasz a Jövő Öko-Nemzedékéért! címmel indítottak kampányt, mellyel a klímabarát életvitelre hívják fel a lakosság figyelmét. Mely területekre összpontosítanak?

 

– Szervezetünk tavasszal a megújulás, a természet ébredése jegyé­ben összevont tavaszi kampány keretein belül több lakossági szegmenst érintő témával foglalkozik. A hulladékcsökkentés mellett, az energiafelhasználás csökkentésére, a kertészkedés és faültetések fontosságára, illetve klímaproblémákra hívjuk fel a figyelmet.

 

– Mit tesznek a hulladékcsökkentés érdekében?

 

– A Hulladekvadasz.hu-n olyan rovatokat vezetünk, melyek elősegítik a lakossági hulladéktermelés csökkentését. Itt külön kiemelném a díjnyertes Háztartásom hulladék nélkül rovatot, Tóth Andival, melyben az epizódok egy családanya szemszögéből mutatják be, nem is olyan nehéz feladat csökkenteni, minimalizálni a háztartásunkban keletkező hulladék mennyiségét. A szerző több mint két éve dolgozik a projekten és adja tovább tapasztalatait az érdeklődőknek, akik szintén szeretnének tudatosan élni, tenni valamit a környezetünk megóvása életében. Elmondása szerint amióta ezt a célt kitűzte maga elé, és életformájává vált a hulladékmentes élet, nyolcvan százalékkal csökkentette otthonában a keletkező hulladék mennyiségét. Erről egy listát is vezetett, majd táblázatot készített, melyet a honlapon bárki megtekinthet és láthatja, mennyi pénzt képes megtakarítani az ember hulladék nélküli életre történő átállással és a tudatos vásárlással.

 

– A megtakarításon kívül a tudatos vásárlás és a hulladékcsökkentés a megoldás, hogy kevesebb műanyag kerüljön a környezetbe?

 

– Rengeteget lehet spórolni a hulladék nélküli életmóddal, feltéve ha a zero-waste jegyében nem vásárolunk be mindenféle új terméket. Tudatos Tavasz kampányunk egyik alappillére a kertészkedés, mely szintén kíméli a pénztárcát és a környezetünket. Célunk az otthoni zöldség-gyümölcs termesztés és a kertészkedés népszerűsítése specifikusan a kertes házakban és a lakásokban élő lakosok számára az egészséges életmód jegyében. Szeretnék, ha egyre többen elmélyülnének az önellátásban, a bio zöldségek és gyümölcsök termesztésében. Felhívásunk mindemellett a faültetések ösztönzését, otthoni népszerűsítését szorgalmazza.

 

– Mivel csökkenthető a műanyagszennyezés?

 

– Kampányunk kiemelt eseménye a Csomagolásmentes május kihívás, mellyel a hulladék nélküli vásárlásra hívjuk fel a lakosság figyelmét. Az esemény személyhez és nem helyhez kötött. Az egész hónapos esemény célja, hogy minél többen vásároljanak tudatosabban, minél kevesebb hulladéktermeléssel, kerülve a túlzott fogyasztást és az agyoncsomagolt termékek megvásárlását. A csomagolásmentes május eseménye tartalmaz megoldási javaslatokat a hulladék nélküli vásárlás elérésére, alternatív eszközöket, lesz csomagolásmentes flashmob, rengeteg szemléletformáló cikk és figyelemfelkeltő videó készül a témában. Az eseményhez történő csatlakozás feltétele az, hogy a résztvevő készítsen fotót a vásárlás után a tevékenységéről, bemutatva ezzel, hogy bárki képes hulladék nélkül vásárolni.

 

– Mit tehetünk az energiatudatosság érdekében?

 

– Az elektromos és elektronikai eszközök tudatos használatával hozzájárulhatunk a klímaváltozás csökkentéséhez. A legalapvetőbb probléma sok esetben, hogy a fogyasztók tudattalanul is hozzájárulnak az otthoni fogyasztásukkal a klímaváltozás súlyosbításához. A legfontosabb a fogyasztási szokások tudatosítása. Ezzel már nagyon sokat teszünk a klímavédelemért.

 

– A jövőben akár bűncselekménynek is számíthat, ha valaki köztéren szemetel. Mi a véleménye a szigorításról?

 

– Példaként említeném, hogy 2017 december végén a Hungária körúti felüljáró alatti területen négyszázötven tonnányi hulladékot takarított össze a MÁV, ami egyetlen év alatt gyűlt össze. Ez a mennyiség óriási, külön kiemelném, hogy az összetétel szempontjából építési hulladéknak minősült az eltakarított hulladék. Ebből következtetni lehet, hogy sajnos lomtalanítást bonyolító cégek, építési vállalkozók nem a kijelölt helyre viszik a törmeléket, szemetet, hanem illegálisan, ingyen elhelyezik az ilyen zöld területeken. Az ilyen bejáratott helyeken taktikázva, a rendőrt, járőrt kijátszva rakják ki a hulladékot. Minden településen megoldott a szelektív hulladékgyűjtés, mellyel jelentősen minimalizálható a hulladék mennyisége, mely mellett a hulladékudvarok is lehetőséget nyújtanak az elhelyezésre. Jelenleg szabálysértésnek minősül a szemetelés, a jövőben a tetten ért szemetelő akár börtönbüntetést is kaphat. A jelenleg legnagyobb kiszabható bírság százötvenezer forint, mely sok esetben nem annyira visszatartó mint kellene. Nemzetgazdasági szempontból rendkívül káros a szemetelés, a költségvetésnek negatív kiadást jelent. Rövidtávú cél lehet csak az elrettentés a büntetéssel, hosszabb távon szemléletformálásra van szükség. A problémát közösen, együtt kell megoldanunk.

 

– Erre a problémára is van megoldásuk?

 

– Az Országos Hulladékvadászat eseménysorozatunknak hála naponta kapjuk az ország több különböző pontjáról az illegális hulladéklerakatokkal kapcsolatos bejelentéseket. Az összesített hulladékvadász-térkép segítségével reméljük mindenkit ösztönözni tudunk környezetünk megtisztítására, hogy aki egy kicsit is környezettudatos vagy fontos számára a környezete tisztasága, idővel egy igazi hulladékvadász váljék. A látványos térképpel az a célunk, hogy minél jobban átláthatóbbá tegyük a hulladékvadászok napi munkáját. Az ország több pontjáról érkező bejelentések eloszlásait, mennyiségét és megoldásait lehet nyomon követni a honlapunkon található térképen. Szinte minden településen található kisebb nagyobb illegális hulladéklerakat. Célunk a környezetvédelem, az érdemi munka, a tenni akarás példás bemutatása. Ehhez hoztuk létre a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítványt.

 

– Alapítványuk online felületeken népszerűsíti kampányait?

 

– Az környezetvédelmi szervezetünk több honlap létrehozásával végzi a környezetmegmentő tevékenységét, ahol lehetőséget ad a lakosság számára a környezetünk megmentésére. Az online tevékenységünk a közösségi média eszközeinek a felhasználásával igen nagy eredménnyel végezzük. Mindemellett rendszeresen szervezünk eseményeket a szemléletformálás jegyében. Legközelebb országos csomagolásmentes villámcsődületet tartunk május 18-án.

 

forrás: https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20190506-a-hulladekmentes-eletmoddal-sokat-lehet-megtakaritani