Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Holisztikus Fejlesztés Alapítvány projektje

  • 2014. szeptember 12.
  • Ressinka Agnes

A projekt lényege, hogy a gyerekek minél közelebb kerüljenek az állatokhoz, ezáltal magához a természethez.

A program keretében egy vagy két nyulat helyezünk ki osztályokhoz illetve csoportokhoz. A tapsifüleseknek a gyerekek adhatnak nevet, készíthetnek ketrecet és ők is gondozhatják, dédelgethetik, figyelhetik az állatokat.

A nyuszi kiválasztása: Lehet normál méretű házinyúl, vagy törpenyúl, lehet lány vagy fiú, fiatal, vagy idősebb, sőt, lehetőség van vemhes anyanyulat is kihelyezni (Így a gyerekek láthatják, hogyan épít fészket, hogy néznek ki az újszülöttek és hogyan növekednek.). A választás csak a pedagóguson és a gyerekeken múlik. Előre megadott e-mail címre képeket tudok küldeni az alapítvány saját tenyészetének jelenlegi állományról, tehát lehetőség van a legszimpatikusabb jószág kiválasztására.

A nyuszi lakhelye: A gyerekek alapesetben egy előre elkészített ketrecben kapják meg a nyuszit. Ezután segítőnkkel, Lobmayer Mártával (asztalos, faműves és kerámikus) megtervezik és elkészítik az állat végleges ketrecét, amelybe a gyerekek együtt készíthetnek kuckót és etető/itató edényeket. De ez a lépés akár ki is hagyható, és a nyuszi maradhat az eredeti ketrecben.

Megfigyelési, tanulási lehetőségek: Egy nyuszi sok mindent megtaníthat az őt gondozó, figyelő embernek. Tanulmányozni lehet étkezési szokásait, hogy miért kell neki a nyalósó, vagy miért nem ehet kukoricát vagy krumplit (a túl sok keményítőtől elpusztulhat), a viselkedését, amikor a faelemeket, berakott ágakat rágcsálja (hiszen a foga folyamatosan nő), vagy mikor dobbant (ösztönösen jelezve társainak a veszélyt vagy nemtetszését fejezve ki). Érdekes tapasztalat, hogy milyen a kis állat tapintása, szaga, milyen hangokat adhat ki, hogyan lehet megfogni, felemelni, miért nem szabad az újszülött kicsinyeket kézbe venni stb. A felső osztályban tanító biológiatanároknak külön figyelmébe ajánlanám az anyanyúl tartását.

A nyuszi további sorsa: Mindenkiben felmerülhet a kérdés, hogy „és mi lesz a nyuszival, ha a gyerekek megunják, megszűnik az osztály/csoport stb.” Nos, a nyúl bármikor visszaadható, sőt, lehetőség van rá, hogy a szünetekben átmenetileg visszakerüljön megőrzésre. Vemhes anyanyulat kicsinyei elválasztásáig (6-7 hetes korukig) áll módunkban odaadni, ezután választani lehet egyet-kettőt a kicsik közül.

További paraméterek: A nyuszi az év bármely szakában bekerülhet az osztályba/csoportba, és bármikor vissza is hozható. A kérésem csak az, (főleg, ha anyanyulat szeretnének), hogy legalább egy hónappal előbb szóljanak, ha élni szeretnének a lehetőséggel. A nyulak száma és a projekt finanszírozására jutó pénz összege korlátozott, így a jelentkezők kéréseit csak jelentkezési sorrendben tudjuk teljesíteni. Az alapítvány másfajta kisállatokat is bevonhat a programba az iskolák, óvodák igényeinek megfelelően. Így ha bárki szívesebben látna hörcsögöt, papagájt, tengerimalacot (stb.), akkor bátran írja meg nekünk e-mailen, vagy kérje telefonon.

Költségek, díjak: A program a Holisztikus Fejlesztés Alapítványnak köszönhetően az iskolák, óvodák és különböző csoportok számára teljesen ingyenes. Az alapítvány két hónapra elegendő élelmet biztosít a kihelyezett állatok számára.

Elérhetőség:

Kópházi Csenge, Holisztikus Fejlesztés Alapítvány (2000 Szentendre, Kőhegy 14.)

Postacím: 2000 Szentendre, Acél utca 15., Tel: 06 /20/ 285 96 11

Email: [email protected]

Forrás: Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet

www.ofi.hu