Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hol vásárolhatok környezetbarát termékeket?

  • 2018. július 30.
  • Csilla

Hazánkban is egyre több tudatos fogyasztó keresi a boltok polcain a környezet- (és egészség) barát alternatívákat, legyen szó akár bioélelmiszerekről, natúrkozmetikumokról, energiatakarékos berendezésekről vagy természetes összetevőket tartalmazó tisztítószerekről. Ezt a fogyasztói igényt felismerve már számos élelmiszer-lánc és bolthálózat forgalmaz ilyen termékeket, sőt, vannak olyan üzletek, amelyek kifejezetten környezetbarát termékek forgalmazására szakosodtak.

Hogy hol lehet környezetbarát termékeket vásárolni? Tulajdonképpen akár bárhol, ha tudjuk, mit kell keresni. Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy milyen szempontokat vegyünk figyelembe, azonban mivel gyakran kérdezik meg tőlünk, hol érdemes vásárolni, néhány konkrétumot is írunk. A lista nem teljes. Szívesen veszünk további példákat, tapasztalatokat!

 

Piacok

A legtöbb piacon találkozhatunk helyi termelők termékeivel, illetve nagyobb eséllyel tudunk csomagolásmentesen vásárolni. Kifejezett bio- és/vagy termelői piacok előnyben!

 

Csomagolásmentes üzletek

Jelenleg Magyarországon két üzletről tudunk, amely kifejezetten a hulladékmentesség jegyében nyitott meg. Budapesten a Ligeti Bolt (XIII., Kresz Géza utca 21.), Debrecenben a Cekker Bolt (Kossuth u. 49.).

csomagolásmentes üzlet

Cekker Bolt

 

Hulladékmentes.hu

A webáruházat Kump Edina környezetkutató alapította, aki maga is a hulladékmentes életmód elkötelezettje. A termékek kiválogatásánál különösen ügyel arra, hogy környezeti szempontból a legjobbak legyenek. Miután online áruházról van szó, az ország bármely pontjára rendelhető termék. A csomagolásnál is odafigyelnek, hogy minél kevesebb legyen.

 

Zöldbolt

10 éve jött létre a Zöldbolt, hogy egy helyen megtalálhatóak legyenek hétköznapi termékek, eszközök környezetbarát alternatívái. Két üzletük van, egy Budapesten (XII., Kiss János altábornagy u. 35.) és egy Veszprémben (Budapest út 58.), valamint házhoz szállítást is vállalnak webáruházukon keresztül.

 

Zöld Zug

Az Ökoszolgálat Alapítvány boltja és webshopja, környezeti tanácsadó irodaként is működik. Budapesten a Nádor utca 34. fsz. 2. szám alatt találhatóak meg.

 

Zöldpolc

A "zöld" minihipermarket 2010-ben jött létre, üzletük Budapesten (XI., Bartók Béla út 98-102) található, illetve házhoz is szállítanak termékeket.

 

Shamo Bags

webáruház nevéből egyértelmű, hogy főként különféle bevásárláshoz használható szütyőket, zsákokat lehet itt vásárolni, de fonott kosarak és fa evőeszközök (pl. vilka) is kaphatóak.

 

Julka - zero waste webshop

Ez a webshop is kifejezetten a zero waste és műanyagmentes alternatívákra fekteti a hangsúlyt, baba-mama termékeket is lehet kapni.

 

Ökokuckó

Alapvetően környezetbarát tisztítószerekkel, mosószerekkel, natúrkozmetikumokkal foglalkoznak. Két üzletük van Budapesten (IV. Bőröndös utca 3.; III. Vízimalom s. 12.), webáruházat is üzemeltetnek.

 

Kenderkóc

Webáruházukban kézműves alapanyagokat lehet elsősorban beszerezni.

 

Mamamibolt

Környezetbarát baba-mama termékekre specializált üzlet (Debrecen, Cegléd u. 16.) és webáruház, de egyéb háztartási termékek is kaphatóak náluk.

 

Zero Hero

A webáruház nemrég indult, így még viszonylag kisebb a választék, főként fürdőszobai termékeket lehet vásárolni online. Az oldalt egy lelkes fiatal csapat üzemelteti.

 

NaturAnyu

A weboldalon megtalálható vegyszermentes organikus baba-, gyerek- és női szabadidő ruházat környezettudatos kismamáknak villámgyors szállítással, méretgaranciával. 

 

Amennyiben kimaradt a kedvenc környezetbarát termék lelőhelyed, írd meg nekünk!