Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hogyan nyaraljunk környezettudatosan?

  • 2019. június 12.
  • PKata

Egyre többen, egyre messzebb, egyre gyorsabban és egyre olcsóbban tudunk ma már utazni. De egyre többet hallunk arról is, hogy az utazásnak nem csak szemléletformáló, áldásos hatásai vannak. Épp ellenkezőleg, a tömegturizmus rengeteg környezeti és társadalmi problémát okoz. 

A tavaly napvilágot látott, a Földünk szörnyű sorsát előrevetítő sötét jóslatok, az óceáni szemétszigetek, a nyaralások során látott szemetes tengerpartok sokakat sarkalltak arra, hogy egy kicsit tudatosabban, a környezetre odafigyelve éljék életüket. Bár közhely, de mindig az első lépések a legnehezebbek, ezért több hazai zöld szervezet összefogott, hogy egyszerű, lépésről lépésre megvalósítható tippeket adjon a környezettudatosabb élet kialakításához. A #rajtamismúlik sorozat második részében az utazással, kirándulással kapcsolatos tippeket, tanácsokat gyűjtöttük össze.

 

A Zöld tanácsok összefogás szereplői

összefogás

 

Nagyon kényes téma az utazás, nyaralás, hiszen, ha egyéni környezeti terhelésünket szeretnénk csökkenteni, akkor egyszerűen azt mondhatnánk, hogy a legjobb, ha nem utazunk vagy csak olyan helyre megyünk, ahova gyalog eljuthatunk. Ezzel ennek a cikknek itt vége is lehetne. Mégis vágyunk arra, hogy lássunk, ízleljünk, érezzünk a saját bőrünkön tapasztaljuk meg milyen az, ha egy másik kultúrába látogatunk.

Egy nyaralás során hajlamosak vagyunk magunkat elengedni, még akkor is ha az év többi részében nagyon környezettudatosan vezetjük háztartásunkat, hiszen végre, két hétre semmi mással nem szeretnénk foglalkozni, mint hogy kipihenjük az év fáradalmait.

Ha tudatosabban szeretnénk mindezt megtenni, akkor a következő kérdésekre adott válaszainkat kell alaposan átgondolnunk:

  • Hova és mivel utazzunk?
  • Hol szálljunk meg?
  • Hogyan pakoljunk?
  • Mit vigyünk magunkkal?
  • Mit (ne)vásároljunk?
  • Milyen programokra (ne)fizessünk be?

 

A talpalatnyitörtenetek.hu  oldal összegyűjtött pár egyszerű tippet, ami abban segít, hogy idén úgy lássunk világot, nyaraljunk, pihenjünk felhőtlenül, hogy közben a bolygót se zsákmányoljuk ki. A teljes cikket ezen az oldalon tudjátok elolvasni.