Hatvanéves műanyag játékokat mosott partra a tenger Délnyugat-Angliában

  • 2019. október 24.
  • Enikő
Az ötvenes évek végén készült játékokat mosott partra a tenger az Anglia délnyugati részén fekvő Cornwall megyében.

A Newquay-ből származó Tracey Williams, aki megtalálta a játékokat, 1997 óta szedi össze a műanyagokat a tengerparton, amikor is egy konténerből milliónyi legódarab ömlött a tengerbe. Azt mondta, hogy gyerekként kagylókra vadásztak, tengeri fűre és sellőerszényre, de most már a műanyag mennyisége lesújtó. A játékok között voltak olyanok is, amik már 60 évesek is elmúltak, ezeket anno különböző termékek dobozaiban adták ajándékként a termékekhez. 

 

Az olcsó tengerparti műanyag játékok egy másik probléma - tette hozzá Williams. Az egyik évben 200 elveszített, ottfelejtett vagy eldobott játékot szedtek fel csak egy strandról. 

 

Louise Edge, a Greenpeace egyik vezetője arra ösztönzi a vállalkozásokat, hogy gondoljanak a jövő generációira is és 

2025-ig legalább a felére csökkentsék műanyag lábnyomukat

  - olvasható a Mirror oldalán. Hozzátette, hogy a játékok tengerpartra érkezése figyelmeztetésként kellene, hogy szolgáljon. 

 

 

Ezek a partra mosott műanyag játékok - 60 évvel forgalmazásuk után - egy határozott figyelmeztetésként szolgálnak arra, hogy a nagyvállalatok által most meghozott döntések az elkövetkező évtizedekre hatással lesznek - hangoztatta Edge.

 

Az 1950-es években még nem tudtuk, hogy milyen káros hatása lesz a műanyagnak bolygónk számára. De most már tudjuk, hogy a műanyag termelése hozzájárul a klímavészhelyzethez, illetve hogy a műanyag szennyezi az óceánt, és ártalmas a vadon élő állatokra is - hívta fel a figyelmet Louise Edge.

 

 

forrás: https://www.origo.hu/nagyvilag/20191018-hatvan-eves-muanyag-jatekokat-mo...

kép:https://www.mirror.co.uk/news/uk-news/classic-kelloggs-corn-flakes-box-20644614