Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gondolkozz zöldben a konyhádban is!

  • 2019. augusztus 20.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

A klímaváltozás, a túlnépesedés és a fogyasztói társadalmak korában minden apró lépés számít, hogy megóvjuk bolygónkat a felesleges szeméttől és energiapazarlástól. Tudatossággal, odafigyeléssel könnyedén csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat. A konyhában felhalmozódó szemét mennyiségét elsősorban a bevásárlás megreformálásával csökkenthetjük – magyarázza Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya. Ez eleinte alapos felkészülést igényel, de hamarosan mindennapos rutinná válik az új, többször használatos csomagolóeszközök igénybevétele.

 

 

 

Hol kezdjük?

 

A legfontosabb, hogy alakítsuk át a szeméthez való alapvető hozzáállásunkat. Néhány hüvelykujjszabály betartása nem csak a hulladékot csökkenti, hanem a pénztárcánkra is jó hatással lesz. Utasítsuk el, amire nincs szükségünk! Például ne kérjünk szívószálat az italunkba. Csökkentsük annak a mennyiségét, amire szükségünk van! Ne vásároljuk túl magunkat, hogy ne keletkezzen kidobandó élelmiszer. Használjuk újra, ami már megvan, a műanyag szatyrokat például. Amit nem tudunk visszautasítani, újrahasználni vagy a mennyiségét csökkenteni, azt gyűjtsük szelektíven, hogy újrahasznosítható legyen. A szerves hulladékot komposztáljuk, hiszen ezzel a módszerrel a természetnek értékes anyagot, humuszt gyártunk, mely visszakerül az ökológiai körforgásba.

 

Tudatosan a boltban

 

Pontos bevásárlólistát írva elkerülhetjük a túlköltekezést és a felesleges élelmiszerek kosárba kerülését. A második lépés mosható vászonzacskók, hálós textilszatyrok beszerzése, melyekkel műanyag zacskó helyett többször használatos tárolókba tehetjük a zöldségeket és a gyümölcsöket. Az átlátszó, könnyű anyagból készült zsákocskákat pékáru elvitelére is használhatjuk, könnyedén rájuk ragaszthatjuk és eltávolíthatjuk a mérés után kapott ármatricákat. Amíg nincsenek speciális eszközeink, nyugodtan vigyük magunkkal az előző vásárlások során felhalmozott műanyag zacskókat, hogy néhány extra vásárlással meghosszabbítsuk rövidke életüket!

 

Tárolót a kimértnek!

 

A csemegepultnál a sajtot, a húst a felvágottakat könnyű,  saját dobozba rakatni. A dobozokra könnyedén ráragasztható az árat és a vonalkódot tartalmazó matrica. A folyékony tejtermékeket nehezebb csomagolásmentesen vásárolni, de termelőnél, piacon vagy zero waste boltokban már ezt is megtehetjük. A legjobb, ha üveget hordunk magunkkal és ebbe kérjük a tejet, joghurtot. A megvásárolt áruk hazacipeléséhez vigyünk vászontáskát vagy kosarat! Pénzünkkel mindennap szavazunk. A legjobb olyan cégektől vásárolni, melyek eleve környezetkímélő módszerekkel működnek, minimalizálják saját energiafelhasználásukat és szeméttermelésüket.

 

forrás: zipmagazin.hu