Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Folytatódhat a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása

  • 2019. április 08.
  • Enikő
Az Ocean Cleanup megtalálta a hibákat

Tavaly szeptemberben nagy reményekkel és felhajtással indult útjára az Ocean Cleanup nevű projekt, amelyet azért hozták létre, hogy eltakarítsák a Csendes-óceánon összegyűlt műanyaghulladék egy részét. Kevesebb mint három hónappal később azonban fel kellett függeszteni a nagytakarítást, mivel több problémája is akadt a szemetet begyűjtő készüléknek.

 

Az Ocean Cleanup több mint két hónapon keresztül tanulmányozta, hogy mi okozhatta a nehézségeket. A múlt héten kiadott közleményük szerint megtalálták a hibákat, és néhány hónapon belül folytathatják a Csendes-óceán kitisztítását.

 

Az óceánokat elárasztó szemét napról napra látványosabb problémát jelent. A leginkább az egyszer használatos műanyagszemét folyamatos halmozódása egyre elborzasztóbb példákban nyilvánul meg. Pár hete például 40 kilogramm műanyagot találtak egy bálna gyomrában, a héten pedig Olaszországban vetett partra egy bálnát 22 kiló szeméttel a hasában. Még egy csomag folyékony mosószert is találtak benne, aminek még a márkája és a vonalkódja is látszott.

 

Évente átlagosan nyolc millió tonna szemét kerül a tengerekbe, és az összmennyisége egy évtized alatt a háromszorosára nőhet. A probléma a Csendes-óceánnál a legszembeötlőbb: a Great Pacific Garbage Patch-nek nevezett szemétsziget súlya 80 ezer tonna lehet és összesen 1,8 ezer milliárd műanyagdarabból tevődik össze, amelyeknek több mint 90 százaléka fél centinél is kisebb.

 

Az Ocean Cleanup célja, hogy a szemétszigetet 50 százalékát öt éven belül felszámolja. Igaz, a projektet sok kritika érte, számos tudós szerint műszaki szempontból irreális az elgondolás. Ráadásul hozzáállásban sem feltétlenül a legjobb az üzenet: nem ott igyekszik megoldani a problémát, ahol az keletkezik (tehát a mi saját, műanyag csomagolásokban dagonyázó életmódunkban), hanem tőlünk távol, ahol nem kell foglalkoznunk vele.

 

A projektet még 2013-ban indította el egy akkor 18 éves holland fiú, Boyan Slat, miután egy görögországi nyaralásán szembesült a tengereket szennyező szemét mértékével. A projekt azóta több tízmillió dollár támogatást kapott, és ősszel jutott el abba a fázisba, hogy élesben is kipróbálják.

 

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/O1EAeNdTFHU" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

A készülék működése

 

A tisztítórendszer legfontosabb eleme egy 600 méteres cső, amely a vízfelszínen lebeg és U-alakban körülöleli a vízen úszó szemetet. A szűrője három méter mélyre nyúlik le, hogy felfogja a műanyagszemetet, de szabadon átengedi a halakat. Az első éles bevetés során azonban az derült ki, hogy nem elég gyorsan mozog a rendszer. Ráadásul a tervezés és a legyártás sem volt tökéletes, mert egy darab is letört az eszközről.

 

Bár az első bevetés nem volt teljesen sikeres, azért elért ígéretes részeredményeket. Az U-alakú koncepció működőképesnek tűnt, és több mint két tonna szemetet így is össze tudott gyűjteni. A hibák kijavítása néhány hónapba telhet, ezt követően visszatérhet a tisztítórendszer.

 

“Ha mi elbukunk, akkor könnyen előfordulhat, hogy hosszú ideig nem lesznek kitisztítva a tengerek” – nyilatkozta a projekt alapító Boyan Slat. A célok eléréséhez azonban a szervezet saját számításai szerint nemcsak a technológiának kellene működnie, hanem összesen hatvan hasonló készüléket is vízre kellene tenni 2021-ig.

 

forrás: https://g7.hu/tech/20190408/megtalaltak-a-hibakat-folytatodhat-a-nagy-cs...