Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Folytatja az illegális hulladék elleni harcot a MÁV

  • 2019. november 19.
  • Enikő
Tavaly októbertől 2019. szeptember végéig több mint 2255 tonnányi hulladékot vitetett el a MÁV fővárosi és vidéki vasúti területekről. Az év hátralevő részében Bács-Kiskun megyében is folytatódik az akció.

Az illegálisan lerakott szeméthalmok felszámolására indított programja keretében a MÁV rendszeresen gondoskodik a pályahálózatát és területét csúfító, jellemzően építési-bontási és lakossági hulladék elszállításáról. A MÁV a helyzet hosszú távú megoldása érdekében egyeztetéseket folytat a leginkább érintett önkormányzatokkal is, és ezzel párhuzamosan a vasúttársaság vezetésével egy munkacsoport azon dolgozik, hogyan lehet javítani a tiltott helyen hagyott hulladékok elleni küzdelem hatékonyságát.

 

Tavaly a vasúti területekről országszerte 1090 tonna illegálisan lerakott hulladékhalmot vitetett el a MÁV. A múlt év októberében megkötött keretszerződés alapján – Budapest közigazgatási határain belül található vasúti területekről megközelítőleg 1150 tonna, vidéki MÁV-területekről pedig 1105 tonna jogszerűtlenül elhelyezett szemetet szállíttatott el a vasúttársaság, erre több mint 155 millió forintot meghaladó összeget fordított eddig.

 

máv illegális hulladék

 

A fővárosi és az eddigi vidéki akciók után az év hátralevő részében a szegedi területi igazgatóság területére lettek betervezve nagyobb volumenű elszállítások, amelyek főként Szegedet, Dunavecsét, Kalocsát, Hódmezővásárhelyt és Kecskemétet érintik majd.

 

A MÁV számára országos szinten nagy problémát jelent, hogy a vasúti területek közelében, a nyílt pályán több helyen illegális szemétlerakók létesülnek. Az így elhelyezett a hulladék nem a MÁV tevékenységéből származik, az érintett helyszíneken a lakossági, kommunális hulladékon kívül használt műszaki cikkek, építési törmelék, zöldhulladék halmozódik fel. A legtöbb ilyen területen a rendszeres takarítás és szemétszedés ellenére néhány napon belül újra ugyanaz a látvány fogadja az arra járókat.

 

Az illegális hulladékelhagyás nemcsak esztétikai probléma, de a környezetvédelemi, közegészségügyi és közbiztonsági okokból is veszélyes, a lerakatok felszámolása jelentős anyagi tehertétellel is jár. Az illegális szemétlerakással és visszahordással kapcsolatos helyzet megoldása érdekében a vasúttársaság az érintett önkormányzatok közreműködésével feltérképezi az illegális hulladékkal érintett helyszíneket, és együttműködik a lakosság folyamatos tájékoztatásában. Emellett az illegális szeméttelepek felszámolása a MÁV vezetésével megalakult szakértői testület az illegális hulladéklerakás megelőzésére, felszámolására vonatkozó akciótervet készít elő, és az érintetett szervezetekkel közös, szélesebb körű egyeztetéseket kezdeményez.

 

forrás: https://www.baon.hu/kozelet/helyi-kozelet/folytatja-az-illegalis-hulladek-elleni-harcot-a-mav-2302317/