Fesztiválokon hagyott sátrakból készít ruhákat egy brit vállalkozás

  • 2024. július 30.
  • kovacseszter

Javában pörög a nyári fesztiválszezon, Magyarországon is épp most tartják a debreceni Campus Fesztivált, valamint Kapolcson a Művészetek Völgyét. Bár ezek a rendezvények nem arról híresek, hogy tonnányi sátorhulladék marad utánuk, a két hét múlva kezdődő budapesti Sziget az utóbbi években bérelhető sátrakkal, és a fesztivál végén önkéntes gyűjtőakciókkal igyekezett mérsékelni a szállások környezetterhelését.

Egy sheffieldi kisvállalkozás pedig úgy döntött, hogy a fesztiválokon hagyott sátrak egy részéből ruhákat készít, ezzel is új életet ad az egyébként szeméttelepekre kerülő hulladékoknak. A Retribe kezdeményezéséről a BBC számolt be, hozzátéve, hogy a vállalkozásnak egyébként lenne elegendő alapanyaga a gyártáshoz, a sátrak hasznosítása inkább egy figyelemfelhívó akció a részükről.

A Független Fesztiválok Szövetsége (AIF) szerint évente mintegy 250 ezer sátor végzi a szemétben, pedig több olyan európai fesztivál is van, amelyik azt ígéri a látogatóknak, hogy az otthagyott sátrakat eladományozzák. Kiderült azonban, hogy még ez sem jelent garanciát, a Creamfields fesztiválon például így is bőven marad hátra sátorhulladék. Itt és a Leeds Fesztiválon gyűjtöttek tavaly a Retribe munkatársai alapanyagot.

Lauren Mason és Benjamin Harman, a Retribe alapítói a 80 begyűjtött sátorból ruhakollekciót készített, amit sokkal inkább figyelemfelhívó akciónak szánnak és nem új gyártási filozófiának. Nem ők szeretnének lenni a megoldás, csak arra akarnak rámutatni, hogy muszáj kezdeni valamit a problémával. Gondolkodhatnának például a szervezők sátoradóban vagy bevezethetik még több helyen a sátorbérlést is szerintük.

Forrás: qubit.hu