Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fenntartható textilipar: megjelent az európai stratégia

  • 2022. április 22.
  • Jakab János

Az Európai Bizottság 2021. éve elején kezdte meg egy, a fenntartható textíliákra vonatkozó uniós stratégia készítését, hogy az “elősegítse az átállást az éghajlatsemleges, körforgásos gazdaságra, melyet a tartós, újrafelhasználható, helyreállítható, anyagaiban újrahasznosítható és energiatakarékos termékek jellemeznek.

banner

Írásos véleménynyilvánítás és nyilvános konzultáció után a stratégiát a Bizottság elflogadta és 2022. március 30-án bemutatta A fenntartható és körforgásos textiliparra vonatkozó uniós stratégiát. A stratégia célja, hogy “koherens keretet és jövőképet teremtsen a textilipari ágazat átalakulásához, és ezáltal az alábbiak megvalósulásához: 2030-ra az uniós piacon forgalomba hozott textiltermékek hosszú élettartamúak és újrafeldolgozhatók, nagyrészt újrahasznosított szálakból készülnek, nem tartalmaznak veszélyes anyagokat, és előállításuk során tiszteletben tartják a szociális jogokat és a környezetet. A fogyasztók hosszabb ideig élvezhetik a jó minőségű, megfizethető textíliák előnyeit, a „fast fashion” nem divat, és széles körben elérhetők a gazdaságilag jövedelmező, újrafelhasználást és javítást célzó szolgáltatások. A versenyképes, rugalmas és innovatív textiliparban a gyártók a teljes értéklánc mentén felelősséget vállalnak a termékeikért, többek között akkor is, amikor azok hulladékká válnak. Virágzik a körforgásos textilipari ökoszisztéma, amelynek motorja, hogy megfelelő kapacitás áll rendelkezésre az innovatív, szálról szálra történő újrahasznosításhoz, miközben a textíliák elégetése és hulladéklerakóba helyezése a minimálisra csökken.

 

A stratégia nem csak nevesíti a fenntartható textilipar előtt álló kihívásokat, hanem előrevetíti az azokra adandó válaszokat is és mellékletében az intézkedésekhez konkrét időpontokat is rendel, a következő évekre az intézkedés ütemtervét is felállítja. Ennek megfelelően a várhatóan már júniusban is lesz a stratégiához kapcsolódó uniós workshop.

 

Cikk és kép forrása: dontwasteit.hu