Fenntartható divatkalauz

  • 2023. július 04.
  • kovacseszter

A fenntartható divat egyre nagyobb teret hódít, és a luxusmárkák is felkarolják a trendet. Sokan azonban továbbra sem tudják, hogyan lehet úgy összeállítani a ruhatárat, hogy csökkentsük a karbon-lábnyomunkat. Bár nincs egyetlen tökéletes megközelítés, rengeteg lehetőség létezik, melyekkel élhetünk, rengeteg apró lépés, amit megtehetünk. 

A Green Queen az alábbi 8 módszert mutatja meg a felelős ruhatár kialakításához. 

1. Az első pont a javítás priorizálása az új termék vásárlása helyett. Amikor a ruháid elhasználódnak, az első reakciódnak a javításnak kell lennie, ahelyett, hogy új ruhát vásárolnál. 

2. A második pont, a használt ruhák vásárlása. Számtalan luxuskategóriájú terméket is meg lehet találni second-hand üzletekben, továbbá rengeteg online platformon is könnyedén hozzá lehet jutni használt termékekhez.

3. A következő lehetőség a ruhakölcsönzés. A ruhakölcsönzés az egyik legpraktikusabb és fenntarthatóbb megoldás a divatvilág folyamatosan változó trendjeire, továbbá szintén praktikus, amennyiben csak egy-egy alkalomra van szükségünk az adott ruhadarabra. 

4. A negyedik lehetőség, hogy mielőtt megválnál egy ruhadarabtól, gondold át, van-e rá esély, hogy újraalkosd azt egy kis felújítással. Ez is a fenntartható megoldások egyike. Már azzal is hozzájárulsz a fenntartható divathoz, ha egy nadrágot átalakítasz rövidnadrággá, ahelyett, hogy vennél egy újat.

5.  Az ötödik lehetőség, hogy amennyiben nincs már az adott ruhadarabra szükséged, de remek állapotban van, ajánld fel azt jótékonysági szervezetnek, adományozd el

6. A hatodik módszer az úgynevezett capsule wardrobe. Ennek a lényege egy olyan ruhatár megalkotása, amelyben olyan alap darabok találhatók, melyek szinte minden alkalomra kombinálhatók

7. A hetedik lépésünk a tudatos vásárlás. Gondold meg kétszer, majd gondold át újra egy másik alkalommal, hogy valóban szükséged van-e az adott ruhadarabra. 

8. Az utolsó pontunk lényege pedig, ha le is kell cserélned egy tárgyad, akkor mindenképpen válassz környezetbarátabb, biológiailag lebomló termékeket

Forrás: greendex