Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 1 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Felejtsük el a „minőségét megőrzi” címkét

  • 2022. október 12.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

Hatásos megoldás lehet az élelmiszer-pazarlás ellen, ha nem ragaszkodunk annyira az élelmiszerek csomagolásán található lejárati dátumhoz, mert míg a „Fogyasztható” megjelölés a gyorsan romló hús- és tejtermékek esetében teljesen rendben van, a „Minőségét megőrzi” jelölésnek viszont semmi köze az élelmiszer-biztonsághoz.

A lejárt szavatosságú vagy sérült élelmiszerek összegyűjtésével foglalkozó Food Shift nevű kaliforniai nonprofit vállalkozás ügyvezetője, Patty Apple szerint az emberek leolvassák a dátumot, és úgy vélik, hogy azután már az élelmiszer ehetetlen, romlott, és eldobják, miközben ezek a dátumok nem azt jelentik, hogy azontúl már ne lenne ehető vagy ne lenne éppen tápláló.

Az egyértelműbb címkézési és adományozási szabályok segíthetnének az olyan nonprofit szervezeteknek, mint a Food Shift, amely szakácsokat képez a megmentett élelmiszerek felhasználására. Apple szerint még kutyakaját is készítenek túlérett banánból, visszanyert csirkezsírból és egy sörfőzde elhasznált gabonájából.

Az Egyesült Királyságban a Sainsbury’s és a Marks&Spencer által forgalmazott előrecsomagolt gyümölcsön és zöldségen nincs rajta a „Minőségét megőrzi” jelzés, az Európai Unióban pedig már jelezték, hogy év végéig felülvizsgálják az élelmiszerek szavatossági idejére vonatkozó előírásokat, és nagyon fontolgatják a  címke teljes visszavonását.

Az ENSZ becslései szerint a világ élelmiszertermelésének 17%-a megy évente kárba; ennek nagy része a háztartásokból származik.

Az Egyesült Államokban a ReFED szerint a rendelkezésre álló élelmiszerek 35%-a meg sem fogy. Ez rengeteg elpazarolt energiát jelent – beleértve a vizet, a földet és a munkaerőt, amely az élelmiszertermeléshez szükséges -, valamint magasabb üvegházhatású gázkibocsátást, amikor a nem kívánt élelmiszer a hulladéklerakókba kerül.

A cikket teljes terjedelmében ide kattintva olvashatod el

Forrás: greenfo.hu