Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Évente 640 ezer tonna halászhálót hagynak az óceánokban

  • 2021. május 11.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

Tudósok arra figyelmeztetnek, hogy az érzékeny tengeri ökoszisztémák súlyosan veszélyeztetettek, és emberek milliói számára jelentenek komoly egészségügyi és gazdasági kockázatokat. Évente öt és tizenkét tonna közötti mennyiségű műanyag és 640 ezer tonna halászháló köt ki az óceánokban. Emellett az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint a világ óceánjainak kétharmada már túlhalászottnak számít. 

A biztosítások piacán élen járó Allianz úgy döntött, partnerségre lép a Sea Shepherd szervezettel a tengerek védelméért. A nemzetközi tengervédelmi szervezettel kialakított partnerség révén az Allianz az óceánok és a partok tisztasága, a biológiai sokféleség megőrzése és a fenntartható halászati gyakorlatok mellett kötelezte el magát. A partnerség kezdetben két évre szól, és a Földközi-tenger olasz tengerparti területeire terjed ki. 

Az együttműködés keretében négy Allianz-vállalat finanszírozza az új „Sea Eagle" hajó és a legénység tevékenységét. A legénység tagjai egy, a nyilvánosság számára kevésbé ismert problémával, a jogellenesen hátrahagyott halászhálók ártalmatlanításával fognak aktívan foglalkozni.

-A tengerek célzott védelmével a veszélyeztetett állat- és növényfajok élőhelyének nyolcvan százaléka védhető meg. Az egészséges óceánok az éghajlatra káros kibocsátások elnyelésében is szerepet játszanak. Felelős vállalatként azért kívánunk együttműködni a Sea Shepherd szervezettel, hogy támogassuk a tengeri élővilág eredményes védelmét – mondta Barbara Karuth-Zelle, az Allianz Csoport Üzemeltetési és informatikai igazgatótanácsának tagja, aki maga is szenvedélyes búvár.

Forrás: zipmagazin.hu

A kép forrása: nepszava.hu