Ételmaradékok hasznosítása
Egy-két hétköznapi, minden hűtőszekrényben vagy kamrában megtalálható alapanyag hozzáadásával és néhány ügyes ötlettel a maradékokból ízletes és változatos fogásokat varázsolhatunk.
Burgonya-, tészta- és rizsmaradékok
● A legkézenfekvőbb rakott egytálételeket és salátákat készíteni a megmaradt burgonyából, tésztából és rizsből, de levesekben, sőt desszertekben is hasznosíthatjuk őket.
● Ha főtt krumpli vagy krumplipüré marad meg, és van némi (apróra összevágott) sülthús-maradék is, keverjük össze az egészet, adjunk hozzá egy felvert tojást, és süssük meg sütőben.
● Próbáljuk ki a burgonyás puffancsot. Nyomkodjuk szét a maradék főtt krumplit, keverjük össze egy tojással, sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá fokhagymát, petrezselyemzöldet
és egy fej apróra vágott hagymát, formáljunk belőle pogácsákat, panírozzuk be, és olajban süssük ki őket.
● Készítsünk a maradékból krumplilevest. Törjük át a burgonyát, adjunk hozzá húsalaplevet, és ízesítsük tejszínnel, zöldfűszerekkel vagy sonkakockákkal.
● A rakott ételnek pompás ízt ad a tetejére szórt parmezán sajt. Mi vel azon ban a parmezán nagyon száraz, könnyen megég. Ezen úgy segíthetünk, hogy előzőleg egy kis tej jel keverjük össze, vagy a sajttal együtt vajdarabkákat is szórunk az ételre.
● Készítsünk sonkás metéltet az előző napról megmaradt tésztából. Pirítsuk meg a sonkát hagymakockákon, keverjük össze a tésztával, és öntsünk rá két felvert, sóval, borssal és zöldfűszerekkel ízesített tojást. Amint a tojás öszszeáll, tálalhatjuk az ételt.
● Könnyű, nyári tésztasalátához tegyünk a tésztára konzerv tonhalat a levével együtt és 1-2 evőkanál kapribogyót vagy apróra összevágott savanyú uborkát. Ízesítsük ecettel, olívaolajjal, sóval és borssal.
● A tésztasaláták különösen finomak, ha sokáig hagyjuk őket állni, hogy összeérjenek az ízek. Ugyanez vonatkozik a burgonya- és a rizssalátákra is.
● Készítsünk egytálételt a maradék rizsből. Tojást, sonkát vagy darált húst, hagymát és zöldségeket adjunk hozzá. Keleties ízt kap, ha a főtt rizst szezámolajon megpirítjuk, és szójaszósszal ízesítjük.
● A maradék rizsből desszertet is készíthetünk. Keverjük össze konzerv koktélgyümölccsel, tegyük hőálló tálba, verjünk kemény habot három tojásfehérjéből, kanalazzuk rá a rizsre, és süssük meg a desszertet a sütőben.
● Rizses palacsintához keverjük össze a rizsmaradékot liszttel, tejjel és tojással, és süssünk belőle palacsintákat. Töltsük meg fahéjas cukorral vagy lekvárral.
Zöldségek másképpen
● Rakott zöldség készítéséhez rakjuk le egy tűzálló tálba a zöldség- és burgonya- vagy tésztamaradékot, és öntsünk rá tejszínt vagy besamelmártást. Szórjunk a tetejére reszelt
sajtot, és süssük meg a sütőben.
● Krémlevest is készíthetünk a megmaradt zöldségköretből. Forrósítsuk fel a zöldséget egy kevés alaplében, pürésítsük, és keverjünk hozzá annyi tejet, hogy krémes állagú legyen. Olvasszunk meg 1/2 evőkanálnyi vajat, keverjük a zöldséghez, és ízesítsük.
Variációk száraz kenyérre
● A szikkadt zsemlét beáztatva remekül fel lehet használni vagdalt készítéséhez. Még finomabb, ha húslevesbe áztatjuk be a zsemlét.
● Ha a zsemle vagy a kenyér még nem túl száraz, készíthetünk belőle levesbe vagy salátába való kenyérkockát. A kockára vágott kenyeret pirítsuk meg serpenyőben egy
kevés zsiradékon. Különösen finom ízt ad a kenyérkockáknak, ha velük együtt hagymát, fokhagymát, diót vagy parmezán sajtot pirítunk.
● Nyáron nagy sikert arat a kenyérsaláta. Vágjunk száraz fehérkenyér-szeleteket falatnyi darabokra, és keverjük össze őket apróra vágott paradicsommal és hagymával. Az ízesítéshez ecetet, olívaolajat, sót, borsot és zöldfűszereket használjunk. Hagyjuk egy ideig állni.
Egyéb maradékok
● A maradék sült csirkét vagy pulykamellet napokkal később balzsamecetes vinaigrette-tel ízesített zöldsalátával újra feltálalhatjuk. Gazdagíthatjuk dióval, fenyőmaggal, mazsolával vagy aszalt vörös áfonyával.
● Göngyöljünk a maradék palacsintákba 1-1 szelet sonkát és sajtot, és rakjuk le őket tűzálló tálba. Öntsünk rá tejszínnel elkevert tojást, szórjuk meg reszelt sajttal, és süssük meg sütőben.
● A maradék megfőzött gabonamagok jó szolgálatot tesznek levesbetétként, de olajos magvak társaságában zöldsalátához keverve is nagyon finomak.
● Sohasem szabad újra felmelegíteni a maradék kagylót és rákot. Az ilyen maradékot dobjuk ki.
forrás: sporoljvelunk.blog.hu