Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Esettanulmány a műanyaghulladék megelőzéséről

  • 2018. július 04.
  • Csilla
Ételkiszállítás? Viszlát az egyszer használatos edényeknek!

A Zero Waste Europe közzé tette a Recircle nevű svájci társadalmi vállalkozás legújabb esettanulmányát. A vállalkozás eltökélt szándéka, hogy megszüntesse az egyszer használatos élelmiszer dobozok árhullámát az elviteles ételek esetében. A tanulmányból kiderül, hogy mindössze két év alatt, több mint 400 étteremből 70 000 betétdíjas étkezési dobozt vettek igénybe Svájcban a Recircle által. A körforgásos rendszer nem csak a hulladékot előzi meg, hanem pénzt is takarít meg a városok és éttermek számára, miközben a fogyasztók számára ez nulla költséggel jár.

Az esettanulmány azt szemlélteti, hogy egy kis közösségi vállalkozás miként tud nagy és gyors áttörést elérni az eldobható és az újrafelhasználható ételhordók között. Ferran Rosa, a Zero Waste Europe hulladékokért felelős tisztviselője szerint "A recircle-ügy azt mutatja, hogy nem lehet több kifogás egyszer használatos dobozokra, ha környezetbarát alternatívák állnak rendelkezésre, mivel könnyű őket használni, fenntarthatóbbak és olcsóbbak".

A kiadvány kiemeli azokat a kihívásokat is, amelyekkel az újrahasználati rendszereknek még mindig szembe kell nézniük azért, hogy teljesen kifejlődhessenek, például az egyenlő versenyfeltételek az eldobható dobozok tekintetében. Az a tény, hogy az egyszeri felhasználású ételes dobozok általában ingyenesek az ügyfelek számára, nem ösztönzi őket arra, hogy átgondolják szokásaikat. "A látható díjak, illetékek vagy adók nagyon hatékonyak a szokások megváltoztatásában, csökkentve az eldobható termékek használatát, és növelve az újrahasználható mennyiségeket. Itt az ideje, hogy alkalmazzuk azt, amit a műanyag zacskók esetéből már megtanultuk, és alkalmazzuk az elviteles dobozoknál is, ezzel megakadályozva az elkerülhető, egyszer használatos csomagolások áradatát"- tette hozzá Rosa.

Ez a dokumentum egy új esettanulmány-sorozat része, ahol a Zero Waste Europe olyan változatos kezdeményezéseket mutat be a városoktól, vállalatoktól és magánszemélyektől, amelyek kihívást jelentenek, valamint átalakítják az aktuális üzleti modelleket.
 

Az esettanulmány elolvasásához kattintson ide (angol nyelvű).

ételes dobozok

 

Fordította: Seprős Richárd

Forrás: https://zerowasteeurope.eu/2018/06/food-to-go-bye-bye-to-single-use-cont...