Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Épületfelújítás ökosan: Részleges szigeteléssel is sokat spórolhatunk!

  • 2019. november 02.
  • Csilla
Hirdetés

Manapság már mindenki tisztában van azzal, hogy ha spórolni szeretne a havi számlákon, akkor azt a nyílászárók, a szigetelés, és a fűtés ellenőrzésével kell kezdeni. Kevesen tudják azonban, hogy az optimális eredmény eléréshez az ingatlan egységként kezelendő, vagyis nem elég csupán egy fronton fejleszteni. A következőkben azt mutatjuk be, miként érdemes úgy belevágni egy felújításba, hogy azzal a rezsi költség akár 80%-át is le tudjuk majd faragni.

Tény, hogy egy családi házban az elpazarolt energia 35%-a a falakon, 25%-a az ablakokon, 15%-a padlón, 25%-a pedig a tetőn keresztül távozik, amennyiben nem gondoskodunk megfelelő nyílászárókról és hatékony hőszigetelésről. Súlyosbítja a helyzetet, ha a kazánunk régi, és nem felel meg a legújabb ErP előírásoknak, azaz nem energiatakarékos, vagy nem képes alkalmazkodni egy energetikai szempontból felújított ingatlan lecsökkent hőigényéhez. Ha mindezt megfordítjuk és a nyári időszakot nézzük, azt tapasztalhatjuk, hogy a rosszul szigetelt lakóingatlanunk igen hamar felmelegszik.

Ahhoz, hogy ezt az energia és költségveszteséget mielőbb kiküszöbölhessük, érdemes lakóingatlanunkat felméretni egy energetikai szakemberrel. 

 

Az energia audit többszörösen megtérül

A felmérés célja, hogy feltérképezésre kerüljön lakásunk vagy házunk energetikai állapota. Ez viszonylag olcsón kivitelezhető, hiszen akár már 50 000 forintból megtudhatjuk, melyek azok a kritikus pontok, ahol a legtöbb energiát - így pénzt - veszítjük el havonta, tehát hol, és mit kell fejlesztenünk. Pénztárcánk természetesen még a legrugalmasabb korszerűsítési szándékot is nagyban behatárolja. Amennyiben a teljes korszerűsítéshez nem áll rendelkezésünkre a szükséges anyagi forrás, az audit ebben is segíthet, hiszen arra is választ ad, hogy miként ütemezzük az energetikai felújítást, a lakás mely részénél kell kezdenünk a fejlesztést.

 

magastető rétegrend

 

Részleges szigeteléssel is sokat spórolhatunk

Mivel egy teljes korszerűsítés komoly költségekkel jár, érdemes a legfontosabb lépéssel kezdeni. 

A magyar lakosság 66 százaléka - megközelítőleg 7 millió ember - él családi házban, ezért vegyünk most alapul egy 100 nm-es lakóépületet. Tegyük fel, hogy a családnak jelen pilla-natban nincs büdzséje egy átfogó korszerűsítésre, ugyanakkor annyi megtakarított pénzzel rendelkezik, hogy belekezdjen az épület szigetelésének korszerűsítésébe.

Ilyen helyzetben mindenképp olyan irányt válasszunk, ahol nincs szükségünk kivitelező sza-kemberre, kezdjük tehát olyan területtel, ahol akár mi magunk is el tudjuk végezni a munkát.

A hőszigetelést minden esetben érdemes a tetőtérrel kezdenünk, hiszen itt költséghatékonyan és gyorsan lehet jó eredményeket elérni. 

Nem lakott padlástér esetében a legelső lépés a padlásfödém szigetelése lehet. Amen-nyiben a tetőteret később lakhatóvá akarjuk tenni, akkor a szarufák között és alatt érdemes hőszigetelni.

 

Míg a külső hőszigetelési munkálatokat - mint a homlokzat leszigetelése - jellemzően tavasztól őszig, de mindenképpen száraz időben javasolt elvégezni, addig a tetőszigetelés bármikor elvégezhető. Erre elsősorban az üveggyapotot ajánljunk, tekercses vagy táblás kivitelben.
A termék kiválasztásánál elsőként az un. lambda mutatót vizsgáljuk meg: az érték minél alacsonyabb, annál jobb a hőszigetelő képessége.

 

 

Fontos a termék vastagsága

20 - 25 cm vastagságú szigetelőanyagot szerezzünk be. Ezt, lehetőleg két rétegben, eltolt illesztésekkel tegyük fel. Ne spóroljunk az anyag vastagságán! Egyrészt a szabályok ezt írják elő, másrészt megtakarítani is csak akkor tudunk igazán, ha a jelenlegi hőszigetelési előírásokat betartjuk. Egy jó minőségű (alacsony lambda értékű) üveggyapot hőszigetelés évtizedeken keresztül biztosítja tetőterünk komfortját. Fontos tudnunk, hogy az elpazarolt energia nagy hányada a tetőfelületeken kiszökő energiából adódik. Ezért is érdemes egyszeri alkalommal, jó minőségben kivitelezni a szigetelést, mintsem utólagos javítgatásokkal bajlódni, melyek így hosszútávon - az elpocsékolt energiát is figyelembe véve - jóval nagyobb költségvonzatot fognak eredményezni.

 

A jó minőség elengedhetetlen

Számos kitűnő minőségű szigetelőanyagból választhatunk, ezek között érdemes kiemelni a Knauf Insulation ECOSE® technológiával készülő környezetbarát üveggyapot termékpalettáját. Kötőanyaga glükóz alapú, nem tartalmaz hozzáadott kőolaj alapanyagú vegyipari anyagokat, fenol-formaldehidet vagy akrilt, nem szúr és nem porzik, így egészségvédelmi szempontból is előnyös.

 

A megfelelő szigeteléssel sokat tehetünk környezetünkért is

A korszerűsítést követően már az első fűtési szezonban is hozzávetőleg egy tonnányi szén-dioxiddal kevesebbet fogunk a légkörbe kibocsátani, ugyanis azt az adott hőmennyiséget, ami otthonunkat melegen tartja, a hatékony hőszigetelésnek hála kevesebb fosszilis ener-giahordozó elégetésével tudjuk majd elérni.

 

Hirdetés (X)

Forrás: Zöldunió
Képek forrása: Knauf Insulation