Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Eltűntek az olcsó aludobozos sörök

  • 2005. április 06.
  • humusz
Eltûntek az olcsó dobozos importsörök a hazai boltok polcairól, amely az elsõ reakciók szerint az eldobható italospalackok után kivetett darab alapú termékdíj megjelenésére vezethetõ vissza. Mindenesetre a hazai söripar nem lélegezhet fel, mert a kereskedõk most a környezõ országokból igyekeznek a legalacsonyabb árkategóriába tartozó visszaváltható üveges söröket beszerezni.
A legolcsóbb árkategóriába tartozó sörök piacán komoly változás történt. Míg tavaly az akár hatvan forintos német dobozos sörök taroltak, 2005-re szinte teljesen eltűntek ezek a termékek a boltok polcairól - írta meg a Világgazdaság. Az előző év végégi szinte minden boltban találkozhattunk ezekkel az italokkal, mostanra csak a száz forintos hazai maradt. Pedig az előző évben igazi diadalmenet történt: egy év alatt megduplázódott az importsörök aránya, elérte a tíz százalékot.

Betétdíjak

A Világgazdaság szerint azért jelentek meg ezek a termékek a hazai piacon, mert a 2003-ban kivetett németországi betétdíjak megnehezítették a hazai értékesítést, a készleteket ezért a külföldi piacon adták el. A Magyarországon most bevezetett környezetvédelmi termékdíjak azonban megváltoztatták az itthoni viszonyokat is, a törvény értelmében ugyanis januártól a gyártóknak és importálóknak, valamint a kereskedőknek plusz díjtételt kell fizetni, amely alól csak abban az esetben szerezhetnek mentességet, ha termékeik meghatározott arányát – a sörök esetén 65 százalékát – újratölthető csomagolásban értékesítik.

Ugyanakkor a hazai termékekre továbbra is nagy nyomás nehezedik, hiszen a konkurencia mostanában üvegben hozza külföldről az olcsó söröket. Ugyanakkor – hogy elkerüljék a termékdíjfizetési kötelezettséget – az importőröknek ebben az esetben is újra kell hasznosítaniuk a palackokat, ezért a legjobb megoldás, ha külföldről hozzák a sört, a csomagolás pedig visszaváltható. Ezek az olcsó, külföldi üveges sörök már meg is jelentek a boltok polcain, ám egyelőre nem lehet tudni, hogy állandósuló vagy szezonális jelenségről van-e szó.

INDEX