Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Először térképezték fel a világ műanyaghulladékát az űrből

  • 2022. május 31.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

A Global Plastic Watch (GPW, Globális Műanyagfigyelő) csapata az indítás előtt virtuális túrára vitte a Sky News-t, bemutatva több száz, világszerte elszórtan található műanyaghulladék-lerakóhelyet.

Victoria Seabrook

A műholdas képeket és mesterséges intelligenciát használó, alighanem világelső új eszköznek köszönhetően a terjeszkedő műanyaghulladék-lerakókat mostantól az űrből is fel lehet térképezni.

A Global Plastic Watch (GPW) a Srí Lanka-i tengerparton égő szeméttől a folyóba szivárgó indonéziai hulladékig képes felismerni az akár 5x5 méteres területű helyszíneket, és egy interaktív globális műanyagtérképen szinte valós időben megjeleníteni azokat.

Fabien Laurier, a GPW egyik fő megalkotója szerint céljuk nem a nyilvános megszégyenítés, hanem az, hogy az egyes kormányokat ellássák a probléma kezelését segítő információkkal. Az ingyenes, nyilvános eszköz, amelyet teljes egészében az ausztrál Minderoo Alapítvány finanszíroz, arra szolgál, hogy megakadályozza a műanyagok óceánba kerülését. 

Az ENSZ üdvözölte a kezdeményezést. „Nehéz ellenőrizni azt, amit nem tudunk mérni”, sőt, a helyét sem tudjuk azonosítani, mondta Kakuko Nagatani-Yoshida, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának munkatársa a Sky Newsnak. Reméli, hogy a kormányok a csúcstechnológiát a nyílt hulladéklerakás és a hulladékégetés visszaszorítására használják majd.

Az utcakép funkció segít ellenőrizni a helyszíneket és azt, hogy nem szivárog-e műanyag a környező földterületre és vízbe.

Az utcakép funkció segít ellenőrizni a helyszíneket és azt, hogy nem szivárog-e műanyag a környező földterületre és vízbe. Kép: Maxar Technologies/Earthrise Media

Korábbi képek alapján ez az Indonéziában, Balin található lerakóhely jelentősen nőtt 2014 és 2021 között

Korábbi képek alapján ez az Indonéziában, Balin található lerakóhely jelentősen nőtt 2014 és 2021 között. Kép: Maxar Technologies/Earthrise Media

Ibu Nani Hendiarti indonéz miniszter elmondta, hogy már használták a GPW-t a nem dokumentált vagy illegális lerakóhelyek felkutatására. Indonézia az ötödik legnagyobb mértékben járul hozzá az óceáni műanyagok kibocsátásához. (Igaz, ezt tévedés lenne a szegényebb országok, azaz az ún. Globális Dél nyakába varrni, ld. EZT a nyílt levelet – szerk.)

Minden nap minden egyes percében egy teherautónyi műanyag szemét kerül a világ óceánjaiba, ami évente mintegy 100 000 tengeri emlős pusztulását okozza.

A műanyaghulladék-lerakóhelyek azonosítása teljesen újszerű

Laurier, aki korábban Barack Obama amerikai elnök éghajlati tanácsadója volt, a műanyagszennyezést korunk egyik legnagyobb környezeti válságának nevezte, ami óriási környezeti és emberi egészségügyi problémákat vet fel. 

Bár hasonló műholdas eljárást már széles körben alkalmaznak az erdőirtás nyomon követésére, a műanyag-lerakóhelyekre vonatkozó adatok általában modelleken és becsléseken alapulnak.

A hulladéklerakók azonosítása a műholdképeken teljesen újszerű, és olyasmi, amit nagyon nehéz egyáltalán elvégezni, még kis léptékben is – mondta Caleb Kruse, a GPW vezető adattudósa a kaliforniai Berkeley-ből indított videóhíváson. Az azonosított telephelyek közül sokat tökéletesen jól kezelnek, míg mások ontják magukból a hulladékot.

Kruse csapata mesterséges intelligenciát tanított az Európai Űrügynökség műholdfelvételeinek átfésülésére, és a műanyag telephelyek árulkodó jellemzői, például a nehézgépjárművek számára kialakított behajtóút és a szürkésbarna mintázatú területek felismerésére, amelyek a hulladékhalmokat mutatják.

A GPW alapján nincsenek akadályok a lerakóhely és a víz között.

A GPW alapján nincsenek akadályok a lerakóhely és a víz között. Kép: Maxar Technologies/Earthrise Media

A csapat a műanyaghulladék-lerakóhelyek azonosításához tipikus jellemzőket keres. A házak a méretarányok érzékeltetésére szolgálnak. Magyarázat: (1) nehézgépjárművek számára alkalmas út, (2) bejárat, (3) szürkésbarna mintázat, (4) műanyag vízbejutása.

A csapat a műanyaghulladék-lerakóhelyek azonosításához tipikus jellemzőket keres. A házak a méretarányok érzékeltetésére szolgálnak. Magyarázat: (1) nehézgépjárművek számára alkalmas út, (2) bejárat, (3) szürkésbarna mintázat, (4) műanyag vízbejutása. Kép: Maxar Technologies/Earthrise Media

 

Kruse a monumentális lerakóhelyeket folyóba ömlő hulladéklavinához hasonlította. A méret érzékeltetésére a kurzorral a folyó túlpartján egy házra mutatott, amely a szürkésbarna szemétdombhoz képest parányi volt, habár egy házméretű hulladékmennyiség is igencsak jelentős lehet. 

Miután a mesterséges intelligencia azonosította a feltételezett szemétlerakókat, ezt a GPW képzett munkatársai is megerősítik, és más adatkészletekkel összevetve figyelmeztetésként megjelölik például a vízfolyásokat vagy a lakott területeket, vagy hogy a talaj típusa valószínűbbé teszi-e a műanyag vízbe jutását.

„Az az őrület, hogy mindenhol találunk ilyen helyeket” – mondta Kruse, miközben a képernyőn egymás után villantotta fel a hulladéktelepek képét.

Global Plastic Watch/Maxar Technologies/Earthrise Media

Global Plastic Watch/Maxar Technologies/Earthrise Media

A GPW több száz nem dokumentált és illegális telephelyet talált Indonézia-szerte, körökkel jelölve.

A GPW több száz nem dokumentált és illegális telephelyet talált Indonézia-szerte, körökkel jelölve. Kép: Maxar Technologies/Earthrise Media

A világ hulladékgazdálkodási gócpontjai

Az interaktív weboldal 26 ország több száz hulladéklerakóját azonosította, amelyek a világ vízfolyásaiban található műanyag több mint 80%-át teszik ki.

Ezen országok közül sokan a saját országuk mellett más országok által exportált hulladékot is feldolgoznak. Az Egyesült Királyság évente műanyaghulladékának több mint felét elszállítja. A nyugati országoknak is megvannak a maguk problémái a hulladéktelepekkel – mondta Kruse.

A GPW-t alátámasztó folyamatról készült kézirat jelenleg elbírálás alatt áll egy tudományos folyóiratban való közzététel céljából.

Kruse tisztán látja, hogy az eszköz által produkált adathalmaz nem képes mindenre kiterjedően megoldani a műanyaghulladékkal kapcsolatos problémákat, de reméli, hogy a kormányok, a civil szervezetek és a közösségek kiindulópontként használhatják.

 

Fordította: Uray Katalin

Forrás: Sky News

Képek forrása: Maxar Technologies/Earthrise Media, sky.com