Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Eljön a csomagolásmentes boltok kora?

  • 2020. szeptember 07.
  • Gyuri

Tapasztalhatjuk, hogy hazánkban is egyre több csomagolásmentes üzlet nyitja meg kapuit, nincs ez másképp az EU többi országában sem. Nemrégiben jelent meg egy tanulmány ennek kapcsán, amely e boltok jelenlegi helyzetét, valamint az ágazat várható növekedési ütemét vizsgálja.

Ahogy az a Zero Waste Europe gondozásában megjelent - magyarul pedig a Humusz Szövetség fordításában elérhetővé tett - tanulmány-összefoglalóból kiderül, az utóbbi 5-10 évről elmondható, hogy ugrásszerűen nőtt a csomagolásmentes termékeket kínáló üzletek száma, hosszú távon pedig arra lehet számítani, hogy ez a tendencia kitart, sőt, még nagyobb ütemben folytatódik majd. 

A tanulmányban azok az Európai Unióban található üzletek kapták a legnagyobb hangsúlyt, amelyek túlnyomórészt csomagolásmentes árukat kínálnak, azonban fontos hozzátenni, hogy esetenként e boltokban egyéb termékek is megtalálhatóak, hiszen országonként eltérő, hogy mit nevezhetünk csomagolásmentes üzletnek. 

 Eljön a csomagolásmentes boltok kora?

Az efféle üzleteknek nagyon fontos szerepük van a hulladékmegelőzésben, hiszen a becslések szerint 2023-ban már 5500 tonna csomagolási hulladékkal kevesebb kerül ki a környezetbe ezen üzleteknek köszönhetően. De a jelenleg működő csomagolásmentes üzletek is már évente átlagosan 1 tonna csomagolást spórolnak meg. 

A tanulmány rengeteg témára kitér, többek között arra is, hogy hol találhatóak meg ezek az üzletek legnagyobb számban, valamint milyen akadálya lehet annak, hogy tovább gyarapodjon a boltnyitások száma. 

 Eljön a csomagolásmentes boltok kora?

Az nyilvánvaló, hogy Európa egészében egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezettudatos vásárlás, amellyel egyre inkább kéz a kézben jár a csomagolásmentesen is megvásárolható termékek előtérbe kerülése. Ezt figyelembe véve mindenképpen erősebb odafigyelés és szabályozás szükséges az Európai Unió irányából arra vonatkozóan, hogy hogyan kezelik a csomagolásmentes üzleteket az EU nemzeti és regionális szabályozó hatóságai. 

Eljön a csomagolásmentes boltok kora?

Ha kíváncsi vagy a részletekre a csomagolásmentes üzletek mai helyzetét és az ágazat jövőben várható tendenciáit illetően, ITT tudod elérni a tanulmány összefoglalóját.