Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elárasztjuk a bolygónkat műanyagokkal

  • 2021. július 20.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

A műanyaghulladék drasztikus csökkentését követelik német, svéd és norvég szakértők. A szárazföldi és vízi szennyezettség a tudósok szerint 2016 és 2025 között a duplájára növekedhet, amennyiben nem történik változás.

A becslések alapján 2016-ban a tavakba, folyókba és óceánokba világszerte 9-23 millió tonnányi műanyag került.

Hasonló mennyiség jutott a szárazföldekre is.

Bár júliustól az Európai Unióban tilos sok eldobható műanyag termék használata, a globális műanyagkibocsátás nő. A műanyag sokáig megmarad, és mindenhol megtalálható: a pusztaságoktól a hegycsúcsokon és a mélytengereken át az Északi-sarkvidékig.

A kutatók úgy vélik, meg kell változtatnunk a gondolkodásmódunkat. „A műanyag használata mélyen a társadalmunkban gyökerezik, és beszivárog mindenhova a természetben, még azokban az országokban is, melyekben megfelelő a hulladékkezelési infrastruktúra” – írja Matthew MacLeod, a Stockholmi Egyetem kutatója a Science tudományos lap friss számában megjelent írásában.

Mine Tekman, a bremerhaveni Alfred Wegener Intézet (AWI) munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy a műanyag szelektív gyűjtése nem jelenti azt, hogy varázslatos módon máris újrahasznosítható. „Technológiai szempontból a műanyag újrahasznosítására sok szabály és korlátozás vonatkozik, és számos ország, mely jó infrastruktúrával rendelkezik, rosszabb adottságú országokba exportálja hulladékát” – tette hozzá Tekman. A szakértő kiemelte, alapvető problémát jelentenek a biológiailag nem lebomló anyagok. Véleménye szerint drasztikus intézkedésekre, például a hulladék exportjának tilalmára van szükség.

Júliustól tilos bizonyos egyszer használatos műanyagból készült termékek használata. Ide tartoznak olyan termékek, melyekre létezik alternatíva, például a szívószálak, keverőpálcák, lufipálcák vagy az egyszer használatos műanyagedények, bizonyos ivópoharak és a hungarocellből készült edények. A már raktáron lévő termékeket még szabad értékesíteni.

Forrás: dontwasteit.hu