Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Meghívó az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet sajtótájékoztatójára

  • 2013. január 19.
  • Pauló Gergő

A Zöld Óvoda és Ökoiskola program kiszélesítésének a lehetősége - Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával - nagy előrelépést jelent a magyarországi környezettudatos szemlélet terjesztésében.  A program célja a környezettudatos szemléletváltás és életmód választásának elősegítése a fiatalok körében egy környezeti nevelési hálózat kialakítása által  az országos és regionális ökoiskola és zöld óvoda forrásközpontok közreműködésével.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet SH/4/5 kódszámú, Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése című projektet hajt végre. A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósul meg. A „Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése” című projekt segítségével el kívánjuk érni a szemléletváltást, a környezettudatos életmód választásának elősegítését a fiatalok körében (óvodás és kisiskolás kortól kezdve), a Zöld Óvoda és Ökoiskola programok elterjesztését, és végül a megóvandó természeti értékek (Natura 2000-es területek) bemutatásán keresztül a helyi lakosok identitástudatának, erősebb kötődésének biztosítását környezetükhöz, lakóhelyükhöz.

A projekt keretében országos környezeti nevelési hálózat alakul ki országos és regionális ökoiskola és zöld óvoda forrásközpontok közreműködésével. A forrásközpontok olyan, magas színvonalú eredményeket, gazdag pedagógiai tapasztalatokat felmutatni képes szervezetek, melyek alkalmasak a címeket elnyerni szándékozó közoktatási intézmények számára a cím elnyerését segítő szakmai szolgáltatások nyújtására. Az országos forrásközpontok biztosítják a program szakmai, logisztikai hátterét, míg a regionális forrásközpontok elsősorban a pályázni szándékozó iskolákkal és óvodákkal történő, minél szélesebb körű és eredményesebb kapcsolattartásért lesznek felelősek.

A projekt várható eredményei: a természettel, a természeti környezettel, a Natura 2000 fajokkal és élőhelyekkel kapcsolatos ismeretekkel rendelkező, környezettudatos óvodás, valamint általános és középfokú iskolai tanulók számának növekedése. Képzések segítségével a Zöld Óvodák és Ökoiskolák eredményesebb működése. Mentorálás, szakmai segítségnyújtás eredményeként a környezeti nevelés hatékonyságának emelkedése.

A projektet bemutató nyitókonferencia helyszíne:
Pedagógiai Könyvtár és Múzeum, 1089 Budapest, Könyves Kálmán krt. 40.
A sajtótájékoztató időpontja:
2013. január 25. (péntek) 09.00-9.25 óra között

Örömmel vennénk, ha tájékoztatást adna  erről a nagyon jelentős előrelépésről a környezettudatos nevelés területén.
Köszönjük a részvételét, és várjuk visszajelzését, hogy számíthatunk-e megjelenésére a [email protected] e-mail címen.

Varga Attila
a program szakmai vezetője
PhD, tudományos főmunkatárs
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet