Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy éves a miskolci Biovásár

  • 2006. szeptember 26.
  • humusz
biovasar2_120Kereken 1 évvel ezelõtt nyitotta meg kapuit a Belvárosi Biovásár Miskolcon, a Tudomány és Gazdaság Házában. A szervezõk, a termelõk és a vásárlók együtt ülték körül a születésnapi asztalokat a 2006. szeptember 15-én megünnepelt évforduló alkalmából. Demeter Zoltán (Zöld Akció) írása.
A Belvárosi Biovásár létrejöttét hosszú várakozás előzte meg azóta, hogy 2004. őszén az ökológiai termelést népszerűsítő akciónap alkalmával, először kerültek a figyelem középpontjába a bioélelmiszerek Miskolcon.

A jobbnál-jobb és egészségesebb „biofalatok" kóstoltatását a Zöld Akció Egyesület kezdeményezte és jó szokásként, lelkesültségét megtartva folytatta is az újabb és újabb miskolci akciónapokon. Az ökológai termelők és a tudatos vásárlók gyorsan egymásra találtak, hisz a biotermékek beszerezhetősége ekkortájt regionális szinten is meglehetősen nehézkes volt.

Mégis csaknem egy egész évnek kellett eltelnie, mire a rendszeresen üzemelő biovásár megnyílhatott. Hiszen a kezdeményezés újszerűsége nem könnyítette meg az engedélyeztetést, illetve a helyszín és a partnerek megtalálása sem volt egyszerű feladat a Zöld Akció Egyesület számára. A feladat megoldásában kitűnő együttműködőkre lelt az Észak-magyarországi Biokúltúra Egyesülettel és a Tudomány és Gazdaság Háza Kft-vel.

Majd méltán sóhajtott fel minden fél, amikor 2005. szeptember 9-én a Tudomány és Gazdaság Háza árkádsora alatt összegyűlt 11 ökológiai termelő és forgalmazó biotermékeik sokaságát végre áruba bocsáthatta. A vásárlók friss és feldolgozott zöldségekből és gyümölcsökből, tejből és tejtermékekből, cereáliákból, malom- és sütőipari termékekből, mézből és méhészeti termékekből, fűszerekből és gyógynövényekből, mangalicából készült húsáruból és egyéb feldolgozott biotermékből válogathattak kedvük szerint.

Egy évvel később a Belvárosi Biovásár hasonló képet mutatott. Ugyancsak 11 ökológiai termelő és forgalmazó kínálta portékáját. Az idő próbájának és a változó vásárlókedvnek kitéve némileg változott a termelői kör, de a kínálat sokrétűsége megmaradt. A termék-kínálat további növelése sarkalatos pontja lehet a vevői elégedettség növelésének a jövőben, hiszen bizonyos alapélelmiszerek - pl.: tojás, baromfihús - hiányoznak a kínálatból, illetve más portékák eladásra kínált mennyisége nem elégíti ki a jelentkező keresletet (pl.: tej, sajt). Ugyanakkor olyan speciális termékekre is megvan az igény, mint a félkész termékek vagy a biokozmetikumok.

A vásárlók többsége egészségmegőrzés, betegségmegelőzés céljából vásárol a Belvárosi Biovásárban. Vannak, akiket speciálisan egy-egy termékcsoport beszerzése vezérel, megint másokat a bioélelmiszerek ízletessége győz meg és akadnak olyanok is akik a helyi termelők támogatását is szempontnak tartják. Ez utóbbi szempont a vásárszervezésben meghatározó helyet foglal el, a gazdálkodók 80 km-es távolságon belülről érkeznek (Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyék). Köztük több igazi vevőcsalogató egyéniséget is üdvözölhetünk, akik a vásárlást élménnyé teszik.

A születésnapon a Belvárosi Biovásár ünnepi nyitvatartás szerint 8-16 óráig biotermékektől roskadozó pultokkal, kézműves foglalkozásokkal és délidőben terített asztallal, muzsikaszóval várta a vásárlókat és az érdeklődőket. A távolból - a gyermekek nagy örömére - Szilaj Béla, a többméteres felfújható szürkemarha ballon és a finom illatok csalogatták a járókelőket. A déli bio-menű a helyi ökológiai termelők által felajánlott alapanyagokból készült. A mangalica-gulyást és tönkölybúza-kenyeret, zamatos almalével és vörösborral öblíthették le a vendégek, hogy aztán az aszalt gyümölcsfalatok koronázhassák meg az ízözönt. A vásári forgatag több száz embert vonzott, tudósított róla a helyi média, így várhatóan még több lakosnak sikerült megnyernünk a bizalmát, s a biotermékek horizontja felé fordítani tekintetüket.

A Belvárosi Biovásár ezentúl is várja minden kedves vásárlóját!

Időpont: minden pénteken 8-14 óráig

Helyszín: Tudomány és Gazdaság Háza előtti tér (Miskolc, Görgey A. u. 5.)