Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy csapatban a környezettel - az Európa Bajnokságon és otthon is

  • 2008. június 17.
  • humusz
8ae73a2816_120A 2006-os németországi VB-hez képest visszalépést jelent a labdarúgó EB hulladékstratégiája. Csak Ausztria használ valamennyi EB-stadionjában újrahasználható mûanyagpoharakat, Svájc nem tudta magát rászánni, hogy ugyanilyen következetesen támogassa az éghajlatvédelmet. A focirajongók a stadionokon kívül azzal járulhatnak hozzá az éghajlatvédelemhez, hogy visszaváltható üvegben veszik az üdítõket és a sört. A Deutsche Umwelthilfe jelentése

A Deutsche Umwelthilfe (DUH) nevű civil környezetvédelmi szervezet a labdarúgó Európa Bajnokság alkalmából jelentést készített az osztrák és a svájci stadionokban használt poharakról. Az eredmény egyértelmű visszalépést mutat a két évvel ezelőtt németországi világbajnoksághoz képest. Ausztriában ugyan minden stadionban kizárólag újrahasználható poharakat használnak, Svájc azonban az egyszer használatos poharak mellett döntött. Az EB négy svájci helyszíne közül csak az egyik stadionban árulnak italt éghajlatbarát újrahasználható poharakban. A 2006-os németországi labdarúgó VB-n a Green Goal környezetvédelmi tervezetnek megfelelően mind a 64 VB-meccs alatt valamennyi árusítóhelyen csak környezetbarát poharakban mérték az italokat.

8ae73a2816_400A német és osztrák Környezetvédelmi Minisztérium valamint a svájci Környezetvédelmi Hivatal megvizsgáltatta a poharak környezetre gyakorolt hatásait. A három országra kiterjedő tanulmány végeredménye: az egyszer használatos poharak lényegesen nagyobb környezetterhelést okoznak, mint az újrahasználható poharak. „Svájc öngóllal indít az EB-n - adott hangot nemtetszésének Jürgen Resch, a DUH ügyvezetője. „Nagyon sajnálatos, hogy Svájc nem tanult szomszédja újrahasználható poharakkal kapcsolatos pozitív tapasztalataiból. Pedig az alpesi országban tudják jól, hogy a gleccserek olvadása az éghajlatváltozás következménye."

Azonban a VB után Németország stadionjaiban is alábbhagyott a környezet- és éghajlatvédelem iránti lelkesedés. Két évvel a Green Goal után a 18 Bundesliga stadion közül nyolcban ismét egyszer használatos poharakat használnak. „Az újrahasználható poharak a VB alatt valamennyi stadionban beváltak. A Bundesliga lesre futott, az egyszer használatos műanyagpoharak bűntényt jelentenek az éghajlat ellen."- folytatta Resch.

Az ökomérleg előzetes eredményei egyértelműek: a többször használatos poharak használata ökológiai szempontból - még kedvezőtlen kiindulási adatokkal számolva is - kedvezőbb az egyszer használatos megoldásoknál. „Az egyszer használatos műanyagok környezetterhelése a számukra legkedvezőbb forgatókönyv esetén is több mint kétszer annyi, mint a legszennyezőbb újrahasználati rendszeré"- állítja Resch. A tanulmány kimutatta, hogy a mezőgazdasági műanyagból előállított és állítólag komposztálható egyszer használatos poharak, mint például a poliaktid-pohár, környezeti szempontból nem kedvezőbbek a hagyományos egyszer használatos PET-poharaknál.

22d2e702bd_400Azok a focirajongók, akiknek nem sikerült hozzájutniuk az áhított EB-jegyekhez, az otthon vagy a parkban elfogyasztott italok megválasztásával óvhatják környezetüket. Csak annyi a teendőjük, hogy visszaváltható üvegben árult kólát, gyümölcslevet, ásványvizet és sört vásároljanak! A visszaváltható üveg védi az éghajlatot, ahogy azt a DUH, a sörgyárak és az italkereskedők kampánya mondja. A Német Csomagolástechnikai Intézet számításai szerint Németországban 1,1 millió tonna széndioxidot (CO2) lehetne megspórolni, ha valamennyi alkoholmentes italt kizárólag visszaváltható üvegekbe palackoznának. Ez körülbelül 500 000 középkategóriás autó éves kibocsátásának felel meg. „A fogyasztók minden vásárlásnál tehetnek valamit az éghajlatvédelemért, egyszerűen azzal, hogy eldobható műanyagpalackok helyett visszaváltható üvegekben árult italokat vesznek. "- nyilatkozta Maria Elander, a DUH Újrahasználati Munkacsoportjának vezetője. Elander felszólította a német focirajongókat, hogy csak éghajlat- és környezetbarát visszaváltható üvegekbe palackozott italokat vegyenek. Az üvegből készült visszaváltható palackokat akár ötvenszer újratölthetik, és általában viszonylag rövid, 50 km-en belüli távolságra szállítják. Ezzel szemben az eldobható műanyag palackokat egyre gyakrabban egységesített diszkont kiszerelésben árusítják, és átlagosan 250 km-es távolságra szállítják. Így érthető, hogy az üvegből készült visszaváltható palack használatakor feleannyi éghajlatgyilkos CO2 képződik, mint ha eldobható műanyag palackot használnának.

A német állampolgárok az eldobható sörös dobozokra kivetett betétdíj bevezetése után egyértelműen a visszaváltható üveget választották. A sörös dobozok gyakorlatilag eltűntek a polcokról. Németországban az összes elfogyasztott sörnek majdnem 90%-át környezetbarát visszaváltható üvegpalackból isszák. Ez nemcsak a környezetterhelés csökkenéséhez vezet, de regionális értékteremtéshez és egyedi italválasztékhoz is. Összehasonlításképpen: Németországban 1 302 sörgyár szinte kizárólag visszaváltható üvegpalackot használ, míg az Egyesült Államokban mindössze három gyár palackoz hasonlóképpen.

 

fordította: Kiss Eszter
Lektorálta: Prohászka Zsófia és Nagy Tamás