Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egészséges Palotáért Egyesület az égetőmű ellen

  • 2005. február 28.
  • humusz

A városba tervezett égetõmû ellen tiltakozott Várpalotán mintegy 150 résztvevõvel a helybeli Egészséges Palotáért Egyesület (EPE), s petíciót nyújtottak át a település polgármesterének, népszavazás kiírását követelve, hogy nyilvánítsák véderdõvé, védett környezetté azt a területet, ahová 2007-tõl az égetõmû beruházását tervezik.

Egyesületük már 3.261 aláírást gyűjtött össze a népszavazási kezdeményezés érdekében. Vancsek Ferenc hangsúlyozta: február 6-án tartottak ugyan egy népszavazást a városban, ám annak a kérdése csupán az volt: "Egyetért-e ön azzal, hogy a Közép-Duna-vidéki Konzorcium keretében kezeljék Várpalota hulladékát?" Az egyesületi elnök közlése szerint a város lakossága érdektelenséget tanúsított a kérdés iránt, mert a választópolgároknak csak a 16 százaléka ment el voksolni, s azok 52 százaléka szavazott igennel, 48 százaléka pedig nemmel.
Vancsek Ferenc hangsúlyozta: petíciójukban felszólítják az önkormányzatot, hogy a képviselő-testületi tagok "éljenek törvény adta lehetőségeikkel és tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a hulladékégető ne épüljön meg Várpalotán". Leszkovszki Tibor, a város polgármestere az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az önkormányzati testület úgy döntött, nem ír ki népszavazást a petícióban foglalt kérdésben, pontosabban megerősítette a novemberben ebben a témakörben már meghozott elutasító határozatát.
Az EPE elnöke a döntéssel kapcsolatban az MTI-nek elmondta: nem nyugszanak bele a döntésbe, s akár attól sem riadnak vissza, hogy utakat zárjanak le, vagy fákhoz láncolják magukat. Tájékoztatott arról is, hogy a bírósághoz feljelentést nyújtottak be nemrégiben, mert ismereteik szerint a salaklerakó helye valamikor védett övezet volt, ám a területről valamikor, valamilyen oknál fogva lekerült ez a bejegyzés.

GREENFO