Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csomagolási hulladék áradás

  • 2005. március 28.
  • humusz
Tavaly a Tisza, idén a Szamos. A két folyóban az a közös, hogy áradáskor mindkettõ nagy mennyiségben hozott hazánkba hulladékot. A hasznosítók bizton tiltakoznának: hiszen õk úgy mondják, hogy nem hulladék ez, hanem másodnyersanyag. Vagyis kincs!
Mégha a hulladékos adatainkból nem is ez derül ki, a józan ésszel bírók láthatják, hogy egyre több a csomagolási hulladék, ami egyre bonyolultabb, követhetetlenebb módon kerül kezelésre. Az uniós jogszabályoknak megfelelően egy részét hasznosítani kell. Ahhoz vissza kell gyűjteni, amihez leginkább a gyárlátogatást és lassan-lassan a lakossági szelektív hulladékgyűjtést választják a hasznosítást koordinálók (noha a betétdíjjal történő visszagyűjtés olcsóbb és multifunkciós lett volna: hasznosításra és újratöltésre is kerülhetne az ily módon visszagyűjtött csomagolóanyag).

Ha megtörtént az EU által előírt mennyiség összegyűjtése, akkor annak egy részét anyagában kell hasznosulnia. Műanyag italcsomagolásnál (PET) ez 70%ban Ázsiában történik igazolással rendelkező hasznosítónál - ellenőrző szemeinktől távol.

Az összegyűjtött rész másik fele energetikai hasznosításra kerül - magyarul elégetik ahogy van. Ehhez szerintünk felesleges szelektálgatni, ezt nem tartjuk elfogadható megoldásnak. Sem az egészségünkre, sem a környezetünkre nézve nem az. Nem akarunk olyan országban élni, ahol a polgárnak minden szart el lehet adni mondván, hogy majd energetikailag hasznosul! Noha a csomagolás szállításánál és gyártásánál felhasznált energia töredéke nyerhető vissza...

A hulladék szaporodik, a konténerek szaporodik, a főváros és környezetvédelmi tárca vezetője egyre többször látható gyűjtőszigettel, kukásautóval és targoncával.

Ez még önmagában nem lenne baj, de hol a vannak hulladékmegelőzési elképzelések, a tisztább technológiák fejlesztése, az újrahasználati rendszereknek adott előnyök, az üvegmosó és -töltőberendezések vásárlásához kitalált hitelrendszerek, stb. ??