Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csak 1% a visszaváltható műanyagpalackok aránya

  • 2005. szeptember 27.
  • humusz
rekesz_1.jpg Magyarországon több mint százféle ásványvíz kapható, de ebbõl - írd és mondd - három olyan országos terjesztésû termék van, amelyet visszaváltható palackban is arusítanak. Amúgy az eldobható mûanyag palack a természetben többszáz év alatt bomlik le - ez legalábbis a szakemberek számítása. (Mert bár a természetben sok eldobott petpalackot látunk, a bomlás jeleit még senkinek sem sikerült megfigyelnie rajtuk...)" A Kossuth Rádió Napközben c. mûsorából.
"Százféle ásványvízből három olyan országos terjesztésű termék van, amelyet visszaváltható palackban is árusítanak.

Magyarországon több mint százféle ásványvíz kapható, de ebből - írd és mondd - három olyan országos terjesztésű termék van, amelyet visszaváltható palackban is arusítanak. Amúgy az eldobható műanyag palack a természetben többszáz év alatt bomlik le - ez legalábbis a szakemberek számítása. (Mert bár a természetben sok eldobott petpalackot látunk, a bomlás jeleit még senkinek sem sikerült megfigyelnie rajtuk...)

A termékdíj-szabályozás célja, hogy a gyártókat nagyobb környezettudatosságra késztesse, de forradalmi változásokról egyelőre nem beszélhetünk.

Halpert Dániel Sándor, a Környezetvédelmi Minisztérium szabályozási és termékdíjosztályának vezető tanácsosa elmondta: "Az eredeti tervezet jóval magasabb arányokat tartalmazott, a mentesség feltételeként. Így például 25-30%-os arány szerepelt benne (ez a visszaváltható palackok aránya az összeshez képest). De ugye azt is látni kell, hogy a piac bizonyos terheket csak bizonyos folyamatok révén tud elbírni. Nem kívánta a tárca forradalmian új helyzet elé állítani a gazdaság szereplőit. Ezt támasztja alá az is, hogy ez jelenleg egy százalékot jelent, és 2007-ig történik meg a fokozatos emelkedés. "


Forrás: Dezsényi Péter - Kossuth Rádió - Napközben