Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

"Hulladékos szemüveg" projekt - Várjuk az ötleteket!

  • 2010. január 26.
  • graczek
Szerző: 
graczek

Azzal a nagyszabású tervünkkel fordulok hozzád, hogy megkezdjük a mai magyar valóságból a jó gyakorlatok kiszűrését. Az a célunk, hogy létrejöjjön egy olyan, mindenki számára hozzáférhető esettanulmány-kollekció, ami remek mintákat tartalmaz a környezettudatos fogyasztásra és hulladékcsökkentésre.

 

No, nem csupán arra vagyunk kíváncsiak, hogy kinél hogy üzemel a szelektív gyűjtés, mert erről sok adat kereng, sokkal inkább érdekel bennünket minden olyan egyéni szokás, munkahelyi, iskolai, üzleti gyakorlat, önkormányzati program stb. stb., amiről nem biztos, hogy először a hulladékcsökkentés jut eszünkbe, mégis a művelése, lefutása közben kiderül, hogy takarékos az erőforrásokkal, tehát tulajdonképpen hulladékcsökkentő hatása van. A levél alján lévő 10 pont is remek példa arra, hogy milyen széles körben gondolkodhatunk.

A közösséget, közös munkát kívánó ötletekre különösen rámegyünk, mert hisszük, hogy igazi eredményt csak együtt lehet elérni. Ez olyan szépen hangzott, hogy kérlek, te is ved

d fontolóra és segíts nekünk!

A Te "hulladékos szemüveged":

Megfigyelői státuszba kellene vonulnod, és a környezetedben jelenlévő kiváló ötletekről hírt adni nekem. Amíg kutakodsz, vedd fel a "hulladékcsökkentő szemüveget", és próbálj mindent azon keresztül nézni! Elemezd minden tett, mondat, újdonság vagy régiség hulladékos következményeit! A jó ötletek gyűjtéséhez tehát nem árt egy kis kreativitás. Ha van rá időd, és írnál egy 50-10 soros anyagot az esetről, esetleg egy villáminterjút készítenél külön megköszönném. Ha ez nem fér bele, akkor csak küldj egy röpke e-mail-t ide. graczek @ humusz.hu-ra, és bevégezzük a munkát. Az is remek, ha legalább a hozzászólásokban kapunk tőled egy sort. Az anyagokat a honlapon és minden más kommunikációs csatornánkon közzétesszük, külön megemlítve a információgyűjtő személyét.

Minél többen küldtök jó ötletet, annál több fog hozzád is visszajutni!

Kezdetnek néhány gondolatébresztő, és a közben már érkező ötletek is itt gyűlnek:

Cikkek a hulladékcsökkentésről - az összesitt szereplő témával foglalkozunk ezért, ha bármelyikkel kapcsolatban érdekes információd van, küldd el nekünk!

"Először is szeretném megemlíteni, mennyire felháborít hogy az embereknek itt Magyarországon mennyire természetes még mindig az utcán eldobálni a szemetet- lehet hogy még bolondnak is néznek amikor felszedem. Rengeteg helyen előfordul az utak mentén zsákszám kidobált háztartási szemét. Ezt azért nem értem mert szerintem már minden községben megoldott a szemét elszállítása-ráadásul a szemétdíjat mindenki fizeti, ha meg már fizeti, miért nem a kukába rakja a szemetet?
Személy szerint saját környezetemben, kertemben és háztartásomban elég sokat teszek a környezet védelméért.
A kertben keletkező hulladékoknak komposztálót építettünk, (fű, falevél, de ide kerül a főzés során keletkezőzöldséghéj is) Az itt1-2 év alatt keletkező feketeföldet visszaássuk a zsebkendőnyi konyhakertünkbe ahol magunk
termesszük meg a család által legjobban kedvelt zöldségeket. Soha, semmit nem permetezünk! A kerti növényeket a kútból öntözöm, a szobanövényeket összegyűjtött esővízzel, télen havat olvasztok. Tuti nem klóros! A metszés során összegyűlt ágakat, gallyakat télen a kandallóban eltüzeljük. A háztartásban energiatakarékos izzókat és  háztartási gépeket használok, a telefontöltőket kihúzom a konnektorból, a monitort kikapcsolom.  A felmosásnál a vízbe ecetet öntök-nincs szaga, jól tisztít és távol tartja a bogarakat.  A fürdőszobák, wc-k vízkőtelenítésére is  ecetet használok, maradéktalanul oldja a vízkövet, az erre a célra hirdetett hatástalan viszont drága termékekkel szemben. A papírhulladékot külön gyűjtöm ami szintén a kandallóban ég el. Rengeteg vizet takarítok meg azzal hogy a gyerekemmel együtt állok be zuhanyozni - most amíg kicsi, működik a dolog és mókás. A lakóhelyemen kerékpárral vagy gyalog közlekedek. Minek autóba ülni, mikor az üzlet 500 méterre van? Vasúti átjáróban, dugóban leállítom az autót. Soha nem veszek kacatokat, műanyag kütyüket, dísztárgyakat, plüssmacikat, porfogókat. Nem fogyasztunk műanyag flakonos italokat, vákumcsomagolt felvágottat. A gyermekemnek az irodából hozom a  használt A4-es lapot, rajzolni még tökéletesen lehet a másik oldalára. Az ovodában is nagyon örülnek ezeknek.
Ennyi jutott most eszembe.  Ha ennyit mindenki megtenne... (liviaturi@...)"

"Általános tisztítószer: 
- fél pohár ecet
- 1 evőkanál só
- 2 pohár víz
- pár csepp illóolaj az ecetszag kellemessé tételéhez (narancs vagy borsmenta pl.) 
Csótányírtó: 
borax és melasz keveréke (embernek nem mérgező, így főleg gyermekintézményeknek ajánlott) 
Lefolyótisztító: 
ecet és szódabikarbóna keveréke, forró vízzel leöblítve." (Miller-Ferjentsik Viola)

A hivatalos - hosszúkás - borítékok remekül szolgálnak dossziékban elválasztókként -( de a lefűzhető tasak eltakarja őket!) (Liska Bori, Budapest)

Nagypáliban közterületi hulladék gallyakból, nyesedékből az önkormányzat pelletet készíttet, amivel iskolát fűtenek. (forrás: Munkácsy Béla)

A győri KOMSZOL két településen differenciált - a keletkező hulladékmennyiséggel arányosan fizetendő - szemétdíjjal kísérletezik. (forrás: Ocsenás Péter)

"Nálunk a Nagycsaládos egyesület gyüjti a PET palackot, onnan zsákonként viszi el a vállalkozó. A zsákokat is a vállalkozó adja. A konzerves dobozokat, a szomszéd faluban lévő vaskereskedő vesz át 6Ft/kg áron,gondolom újra hasznosítják, mint a többi lemezt. A többi az önkormányzat által kitett szelektív gyüjtőbe megy." (Brunner Erzsébet, Táborfalva)

"A Király utcai Office Depot-ban lehet többféle irodai újrapapírt venni a nem-újrapapírral kb. egyező áron, és szoktam is (illetve tavaly vettem, és az még nem fogyott el, de ha elfogy, veszek megint).:)" (Kabdebó Noémi, Budapest)

"- Befőttesüveget a piacon boldogan átveszik a mézes nénik-bácsik. Sőt, van, aki a csavaros üvegnek is örül, mert pálinkát főzet vidéken. (A Lehel piacon az egyik zöldséges bácsi még fizetni is akart az üvegért, a nénitől meg kaptam mézet.)
- PET palackot több tejes is elfogad, ahol kimért tejet árusítanak.
- Tojásdobozt is érdemes gyűjtögetni, piacon odaadni az árusnak.
- A munkahelyemen keletkezett maradék ételt oda szoktam adni a hajléktalanoknak. Így ők sem túrják szét a kukát, és több hely is marad.
- Újrapapírt az Újbuda center, Office Depot-ban veszünk, sajnos drágább, mint az új papír, ráadásul a fehérítetlen papír a legdrágább." (Liska Bori, Budapest)

"Az Oxfamnak egy elég kiterjedt jótékonysági bolthálózata van nyugaton, több országban.
Az árukészlet java adomány, amit az emberek tömött zsákokban hordanak a kirakatok elé. A legkülönbözőbb használt holmikat a boltban szétválogatják, és újra eladják, rendszerint nevetségesen olcsón, a nyereséget pedig környezeti és szociális célokra költik. Amerikában talán az Üdvhadsereg lehet hasonló, csak ők a bevételt szociális célokra fordítják, ha jól tudom." (Schmidt Gergő, Székesfehérvár).

Az Önkormányzatunknál az udvarban kihelyezett használtruha gyűjtőket egy segélyszervezet, amit elég gyakran ürítenek, mert megtelik. Legalább ezek nem mennek a szemétbe!  (Kormos Margit, Pilisszántó Faluszépítő Egyesület)

Könyvtári tag vagyok, igen régóta. A családban körbe járnak a könyvek. Az anyósom által előfizetett Nők Lapját elolvassa ő, a nagymama, majd a sógornőm, ekkor kerül hozzám, és én utána összegyűjtöm a nővéremnek és anyunak, akik vidéken laknak. Ők elolvassák, továbbadják egy barátnőjüknek, és bekerül a Mesteri Könyvtárba, vagy mivel náluk nincsen gázfűtés, eltüzelik vagy felhasználják valamilyen dobozba. (Góczán Bettina)

Minden olyan anyagot, ami felhasználható technika órán (pl. parafadugók, maradék papírok stb.), odaadtam az iskolának. (Geráné Czifra Orsolya)

A nagy teljesítményű takarítógép körbejár a családok között. (Tóthné Kéri Klára)

Nálunk működik egy nagycsaládos egyesület, ennek keretében sok ruhaneműt, könyvet,j átékot és bármit csereberélünk és ajándékozunk egymás között.(Magyari Krisztina)

Munkahelyemen, az óvodában, próbálom a gyerekeknél is kialakítani a környezettudatos hozzáállást. Komposztáljuk a lehullott faleveleket. A szülőkkel együtt gyűjtjük az újságpapírt, amit részben a MÉH-hez szállítunk és az így kapott pénzből kirándulást szervezünk. Újrapapírt készítünk a gyerekekkel, amit vizuális tevékenységhez használnak fel. Papírpréssel téglákat is készítünk, amiből építhetnek, de rászoruló családok fűtéshez is vihetik. (Vida - Szűcs Eszter)

Néhány hónapja édesapám lett a házban a közös képviselő (korábban egy cég volt megbízva, de nem törődtek sokat a lakók érdekeivel). A közös költségben a szemétdíj igen nagy összeget tett ki, ezért édesapám - részben az én tanácsomra - kiírt egy tájékoztatást a lakóknak, hogy minél többen vegyék igénybe a ház közelében lévő szelektív hulladékgyűjtő szigeteket, mivel így jelentősen (százezres nagyságrenddel) csökkenthető a közös költség. Így azok, akik amúgy nem érezték fontosnak a szelektív hulladékgyűjtést, most már szelektálnak. (Szerintem erre érdemes lenne minden lakóközösség figyelmét felhívni, hiszen a pénzmegtakarítási lehetőség azokat is rábírja a szelektív hulladékgyűjtésre, akik amúgy nem élnek környezettudatosan. (Vida Ildikó)

A munkahelyi üzemi konyhán egyszer használatos műanyag poharakat adnak a vízhez, így mindenki irigységére én bevittem a saját ocean koktél csini poharamat és azt használom. (Leidinger Árpád)