Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fellázadtak a „rák városának” lakói

  • 2010. március 09.
  • szerk

Leleplezték a rákot okozó nagyvállalatot! Tukacs Lívia - Kitekinto.hu Februárban több száz ember gyűlt össze Yongxing városának városháza előtt, hogy tiltakozásukat fejezzék ki a Veolia által üzemeltetett szemétégető ellen, tudósít a Le Monde. A városházán folyt a tárgyalás a hivatalnokok és néhány, a várost képviselő lakos között, miközben a tömeg orvosi maszkokban a rendőrsorfallal szemben állt. A tüntetők a Likengtől néhány száz méterre elhelyezkedő gyár homlokzatát meg is dobálták kövekkel.

 

A lakosok szerint az égető olyan erős szagot terjeszt a környéken, hogy a városban ki sem lehet nyitni az ablakokat, és a gyerekek betegségeiért is a Veoliát okolják. A januári robbanás óta, amikor a kifolyó forróvíz öt embert megsebesített, leállították a szemétégetőt. Azt látszólag egyik lakos sem tudta, hogy ez egy modell projekt, aminek a működését és fenntartását a Veolia 2005-ben hagyta jóvá, a szerződés szerint 10 évre, 45 millió euróért. A szerződést a kantoni vállalat, a Guangri csoport kezdeményezte, de sem ők, sem a Veolia nem nyilatkozott az üggyel kapcsolatban.


Kattintson és nézegessen képeket
egy e-hulladék temetőről!

Az égető egy szemétlerakó helyett került kiépítésre, amely ellen a lakosok már több éve tiltakoztak, némelyek még a börtönt is megjárták. Mivel a státusza szerint ez vidék, nem adhatják el földjeiket, így szavajárásuk szerint rabok a „rák városában”. Amikor 2009 júniusában elkezdték a bővítést, amit valójában csak a lakosság beleegyezésével tehettek volna, fegyveres őrökkel védték az építkezést. Kiderült, hogy a Guangri csoport már régebben aláírt egy szerződést a dán Volund-dal, hogy gyártsák le a második fázishoz szükséges készülékeket.

A média hallgatása ellenére a lakosok problémája tovább növelte a már amúgy is jelentős tiltakozást egész Kantonban a szemétégetők ellen. A tartomány ugyan gazdagnak mondható, de emellett szennyezett és túlnépesedett is, így sürgős segítségre van szüksége újabb kapacitások létrehozásában, amire gyakran külföldi szakembereket, cégeket kérnek fel, mint például a Veolia.

Néhány kilométerre Likengtől, a Perles folyó partján néhány lakópark lakói elkezdtek érdeklődni a yongxingiak problémája iránt, amikor 2009 szeptemberében hallották, hogy egy szemétégetőt terveznek építeni tőlük három kilométerre. Ezen a területen főleg középosztálybeliek laknak, nagy részük pedig a médiában dolgozik. Ezután egy csapat újságíró kezdett diszkréten nyomozni Likengben a rákos betegek után. Nyomozásukkal kiderítették, hogy 2005 és 2009 között 62 új rákos megbetegedést tartottak nyilván, 42-en közülük meghaltak, és 70 %-uk volt légúti eredetű. Ezek az adatok nem nevezhetők tudományosnak, mivel nincs hasonlítási alap, és a szennyezés karcinogén hatása vitatható ilyen rövid idő alatt. Mégis, a lista, mely az interneten is kering, felkeltette már rengeteg ember érdeklődését.

2009. november 23-án lakóparkiak a városközpontban felvonulva tiltakoztak. Több százan gyűltek össze, és még Likengből is jöttek legalább harmincan. Egy hónappal később a hatóságok bejelentették, hogy 2012-ig felfüggesztetik a projektet, hogy „konzultálhassanak”.

De az indulat tovább árad. Január végén Foshanban, Kanton város szomszédjában is tüntettek egy ipari szemétégető ellen. Mindegyik tiltakozás a likengi harcot veszi alapul, azt használja modellként.

Megkérdezték az ügyben Zhao Zhangyuan-t, az Akadémia nyugalmazott környezetvédelmi kutatóját is, aki a szemétégetők ellenzője lett. „Pár napja meglátogattam a Veolia égetőjét. Véleményem szerint a Veolia a világ egyik legtapasztaltabb üzemeltetője ezen a téren. De a fejlett technológia nem garantálja a procedúrák pontos betartását. A helyiek bizonyítékai és saját észrevételeim alapján valóban probléma merült fel a szemétégetővel kapcsolatban. A szag kibírhatatlan, főleg éjszaka. Napközben a kibocsátott füst fehér, de a nap végére feketévé változik. Észrevehetőek nem teljesen elégetett műanyag zacskók, flakonok, cipők. Véleményem szerint némelyik szabályt nem tartják be.”