Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Büntetőadóval lépne fel az izraeli kormány a műanyag hulladék ellen

  • 2021. július 20.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

Az izraeli kormány rövid idő alatt 40 százalékkal szeretné csökkenteni a műanyag hulladékot, ezt a célt szolgálja egy mostani adóemelés is. A környezetvédelmi minisztérium szerint egy átlagos izraeli állampolgár ötször annyi műanyag hulladékot termel, mint egy EU-s lakos.

Az izraeli kormány tisztviselői hétfőn közölték, hogy idén megdupláznák az eldobható műanyag termékekre (nejlonzacskókra, szívószálakra, műanyag tányérokra és evőeszközökre) kivetendő adót azért, hogy meggátolják a környezetre káros anyagok kibocsátásának növekedését.

Komoly probléma Izraelben az eldobható műanyag

Közös közleményükben az izraeli környezetvédelmi és pénzügyminisztérium arra figyelmeztetett: egy izraeli fogyasztó egy év alatt ma átlagosan 7,5 kiló műanyag hulladékot dob ki – ez ötször annyi, mint az Európai Unió egy átlagos állampolgárának éves műanyagszemét-termelése.

 

„Lassan belefulladunk az eldobható műanyagokba. Látnunk kell, ennek milyen súlyos hatása lehet a Föld tisztaságára és az életminőségünkre” – fogalmazott Tamar Zandberg környezetvédelmi miniszter. Elmondta azt is, legalább 40 százalékkal kellene csökkenteni az izraeli műanyaghasználatot a következő években.

 

Nemsokára több műanyag lehet a tengerekben, mint hal

A műanyag hulladékok több okból is veszélyesek a környezetre: a nem újrahasznosított műanyag nem bomlik le, így lassan az összes helyet elfoglalja a szeméttelepeken. A műanyag hulladék a legnagyobb problémát a vizekbe kerülve okozza: a halak és más állatok gyakran megeszik a kisebb műanyagdarabokat, ez ma már a vízi élővilág pusztulásának egyik legfőbb oka (egyes kutatások szerint például a tengeri madarak 90 százalékának gyomrában találhatók műanyagok).

A világ tengereibe évente több mint 8 millió tonna műanyag szemét kerül, és több helyen hatalmas szigetekké állt össze. Szakértők szerint, ha a szennyezés a mostani ütemben folytatódik, 2050-re már nagyobb lesz a tengeri műanyag hulladék súlya, mint a halaké összesen.

Izraelben 2017-ben már egyszer bevezettek egy büntetőadót az eldobható műanyagok egy fajtájára, a bevásárlószatyrokra. Azóta a környezetvédelmi minisztérium szerint 80 százalékkal csökkent a nejlonzacskók használata.

Az új adóemelésről szóló javaslat először az izraeli parlament, a Kneszet pénzügyi bizottságához került, ezután bocsátják szavazásra. Ha elfogadják, a 2022-es költségvetési évben léphet életbe a különadó.

Forrás: szabadeuropa.hu