Betétdíjas poharak a fesztiválokon
Tavaly nyáron már a Szegedi Ifjúsági Napokon bemutatkozott a mosható és újratölthetõ poharak rendszere, idén pedig már több magyar fesztivál is ezeket szeretné alkalmazni. Korábbi számainkban bemutattuk, hogy milyen sikeresen használják ezeket az eldobó poharak helyett a müncheni sörfesztiválon vagy a foci vb rendezvényein. Most egy életútelemzés eredményét mutatjuk be, amely az eldobó és a visszaváltható poharak környezetterhelését hasonlítja össze. A vizsgálatot az osztrák környezeti szaktárca megrendelésére az Osztrák Okológiai Intézet és partnerei végezték.
Mindenki számára szembetűnő az egyutas és a többutas poharak környezetterhelésének különbsége. Természetesen ezek az értékek a mennyiségektől és a szállítási távolságoktól erősen függnek, de mindig az újrahasználható javára billen a mérleg nyelve. A címkével, márkajelzéssel ellátott poharak környezetterhelése pedig nemcsak a festékhasználat illetve gyártási többletenergia, hanem a poharak utóélete szempontjából is különbséget mutat, ugyanis míg a natúr poharak átlag 95 %-át visszaváltják, egy márkajelzéssel ellátott pohárnál már ugyanez az arány 70-80 %-os. Viszont ha az adott rendezvényre utaló logó is szerepel rajta, már jóval többen viszik haza a poharakat emlékbe. A hazavitt poharak sorsa pedig környezeti szempontból nehezen nyomonkövethető.Az életútelemzések módszertana megletősen bonyolult. Nagyon sok múlik azon, hogy milyen alapadatokat és milyen szoftvert használnak az elemzők. Mindenesetre nagyon szeretnénk, ha sok ilyen vizsgálat indulna, és az eredményeket felhasználnák pl. a termékdíjak megállapításánál.
Az ábra ún. ökopontokat ábrázol, amelyek a következő hatásfaktorokból adódnak össze:Üvegház potenciál: a klímára káros anyagok kibocsátása; Halmozott energiaköltség: a nem-megújuló források felhasználása; Ózonképző potenciál; Humántoxicitás: hatás az emberi egészségre; Ökotoxicitás: hatás az állatokra és növényekre; Eutrofizáció: a talaj és vizek tápanyagegyensúlyának megváltozása; Területhasználat; Befolyás a biodiverzitásra.