Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bármikor kezdődhet a sztrájk az FKF-nél

  • 2016. október 31.
  • Bogi

Szinte bármikor kirobbanhat a sztrájk a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt.-nél, annyira távol áll a vezérigazgató és a szakszervezetek elképzelése a közös jövőről, és ebben az esetben Budapest utcáit elöntheti a szemét – tudta meg az Origo. Az alkalmazottak fel vannak háborodva, hogy szerintük őket nem becsülik meg kellően. 

Forrásaink szerint pattanásig feszült a hangulat, és bármikor kirobbanhat egy általános sztrájk a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt.-nél (FKF), ugyanis a gyanús tanácsadói szerződések és tenderek után Csontos István vezérigazgató nem hajlik arra, hogya szakszervezetek által kért bruttó 10 százalékos bérfejlesztést végrehajtsa. Sőt, többek állítása szerint többször is hangoztatta, hogy az „FKF-dolgozók túl sokat keresnek”, és „inkább csökkenteni kéne a bérüket”.

Csontos erről abban a „Tiszta Újság” nevű nyomtatott lapban is beszélt, amelyet korábban éppen költségcsökkentési okokból szüntetett meg az előző vezetés, de Csontos (úgy tudjuk, az alkalmazottak megrökönyödésére) újraindította, pedig más vállalatok egyre inkább e-mail-alapú hírlevelekben kommunikálnak.

 

2012 óta nem emeltek fizetést

Információink szerint az FKF dolgozói körében nem emelték a fizetéseket 2012 óta, számos munkaterületen pedig a dolgozók nem jutottak hozzá a kellő védőfelszerelésekhez sem, amelyeket előírás szerint a cégnek kellene biztosítani. Ugyanakkor a dolgozók körében hatalmas felháborodást keltett, amikor kiderült: az ő járandóságuk fejlesztésére nincs pénze a cégnek, de Csontos luxusautójára, illetve az IT-tanácsadó cégének napi bruttó több százezer forintos megbízási díjára futja.

 

Bíróság dönthet

Információink szerint a jelenlegi helyzet olyan szintre jutott a szakszervezet és a sokszor „Luxuskukásként" emlegetett Csontos között, hogy még a figyelmeztető sztrájk esetén biztosítandó minimális szolgáltatásokról sem sikerült megállapodni. Ezért a szakszervezet bírósághoz fordul, hogy ezeket a minimális szolgáltatásokat állapítsák meg, az ott megszülető döntés után viszont már egy figyelmeztető munkabeszüntetés esetén is elboríthatja a szemét Budapest utcáit.

 

A tenderkiírás előtt egyeztetettek?

Mint arról korábban beszámoltunk, dokumentumokat tett közé a Mandiner az FKF-nél tapasztalható korrupciógyanús ügyek miatt. Azt állítják: az FKF korábbi informatikai tanácsadójának SAS Group nevű cége nyert el egy olyan nettó 17,5 milliós informatikai tanácsadási keretszerződést, ahol a tanácsadóval már a tenderkiírás alatt egyeztettek, ami az összeférhetetlenségi szabályok megsértését jelenti. A közterület-fenntartónál vizsgálat indult.

 

forrás: http://www.origo.hu/itthon/20161029-barmikor-indulhat-a-sztrajk-az-fkf-n...