Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 1 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Balaton is tele van már mikroműanyagokkal

  • 2023. május 24.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

Tavaly nyáron a Qubit elsőként számolt be a Balaton Sound fesztivál megdöbbentő környezeti hatásáról, vagyis arról, hogy a Zamárdiban éjjel-nappal zajló zenés-táncos ifjúsági tömegmulatság alig egy hete alatt annyi kokain, ketamin és MDMA kerül a vízbe, ami már kifejezetten ártalmas a tó élővilágára.

 

Hiánypótlónak számít a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) munkatársainak legújabb vizsgálata is, mert elsőként mérték fel a tó mikroműanyag-szennyezettségét, valamint annak hatását a vízi ökoszisztémára. A Science of The Total Environment folyóiratban most megjelent tanulmányban részletezett eredményeik egyértelműen igazolták, hogy az „50-100 mikrométer (µm) méretű mikroműanyagok jelen vannak a tó különböző medencéiben” – olvasható az Eötvös Loránd Kutatási Hálózta honlapján csütörtökön publikált összefoglalóban.

Az elmúlt években a BLKI Ökofiziológiai és Környezettoxikológiai Kutatócsoportja Pirger Zsolt tudományos főmunkatárs vezetésével folytatott vizsgálatok eredményeiről a Qubit is beszámolt korábban, miszerint egyértelműen kimutatható az emberi eredetű gyógyszermaradványok jelenléte a Balatonban és vízgyűjtőjén. Ennek tér- és időbeli eloszlása negatív ökotoxikológia hatással van a tó gerinctelen és gerinces élővilágára. Most hasonló módszertannal jártak el a mikroműanyagokat vizsgálva.

Ide kattintva a cikk folytatását is elolvashatod.