Az EU betiltja a csillámporok és mikrogyöngyök eladását

  • 2023. szeptember 26.
  • kovacseszter

És ez még csak a kezdet.

Szigorú intézkedéseket fogadott el az Európai Bizottság a termékekhez szándékosan hozzáadott mikroműanyagok mennyiségének csökkentése érdekében.

A bizottság szerint az új szabályok révén mintegy félmillió tonnával kevesebb mikroműanyag jut majd a környezetbe, mivel azok megtiltják az olyan termékek értékesítését,

  • amelyekhez szándékosan adtak hozzá mikroműanyagokat,
  • illetve amelyek használatuk során mikroműanyagokat bocsátanak ki.

„A szándékosan hozzáadott mikroműanyagok betiltása a környezet és az emberek egészségét érintő komoly aggodalomra ad választ. A mikroműanyagok megtalálhatók a tengerekben, a folyókban és a szárazföldön, valamint az élelmiszerekben és az ivóvízben. A most bevezetett korlátozás nagyon apró részecskékre vonatkozik, de nagy lépés az ember által okozott szennyezés csökkentése felé" – mondta Virginijus Sinkevicius, a környezetvédelemért, az óceánokért és a halászatért felelős biztos.

A jogszabály minden 5 milliméter alatti szintetikus polimer részecskére vonatkozik, amely szerves, oldhatatlan és ellenáll a lebomlásnak. Ez magában foglalja az olyan szemcsés anyagokat, amelyeket például töltőanyagként használnak a műfüves pályákon, kozmetikumokban, tisztítószerekben, játékokban, növényvédő anyagokban vagy orvosi eszközökben. Az intézkedések első csoportja, például a laza csillámporok és mikrogyöngyök tilalma, 20 napon belül lép hatályba.

Forrás: hvg.hu