Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 1 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az egész világ szemeteli az Északi-sarkkört

  • 2023. február 10.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Aggasztó kutatás jelent meg az arktiszi műanyagszennyezésről: közösségi tudományos kezdeményezések alapján kiderült, hogy az összegyűjtött műanyaghulladék a világ minden tájáról származik, írja az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény. A vállalkozó kedvű civilek által Svalbard partjainál összegyűjtött szemetet az Alfred Wegener Intézet elemezte: a műanyagtörmelékek nagyjából egy százalékán voltak még mindig olyan címkék, amelyek lehetővé teszik az eredet elemzését, ezek nagyjából egyharmada Európából, leginkább Németországból származott. A Frontiers szaklapban megjelent eredmények a szakértők szerint egyértelműen mutatják: a fejlett iparral rendelkező országok jelentősen hozzájárulnak az olyan távoli területek szennyezéséhez is, mint az Északi-sarkkör.

Az Északi-sarkvidékre kirándulásokat kínáló cégekkel szorosan együttműködve a vállalkozó kedvű turisták összegyűjtötték és megörökítették Svalbard partjaira mosott műanyagtörmeléket. 2016 és 2021 között összesen 23 000 darabot számoltak, amelyek együttes tömege 1620 kilogramm volt. A mostani kutatás az összegyűjtött hulladék még azonosítható egy százalékát vizsgálta. Az elemzés azt mutatta, hogy a szemét túlnyomórészt, nagyjából 80 százalékban műanyag volt, és az azonosítható darabok jórészt az északi országokból, Oroszországból és Norvégiából származtak.

A szakértők még olyan távoli forrásokból származó törmeléket is találtak Svalbard partján, mint Brazília, Kína vagy az Egyesült Államok.

Az Európából, különösen Németországból származó műanyag törmelék a teljes mennyiség nyolc százalékát tette ki.

A folytatást itt tudod elolvasni.

 

közösségi adományozás

 

forrás: telex.hu