Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ami a klímaváltozásnál jóval előbb végez velünk

  • 2022. január 24.
  • Jakab János

Egy új tanulmány szerint a vegyi szennyezés túllépte az emberiségnek biztonságos határértéket, olyan globális ökoszisztémákat fenyeget, amelyektől az élet függ, ezért a tudósok a termelés és a károsanyag-kibocsátás korlátozására szólítottak fel.

A kémiai szennyezés az ökoszisztémák stabilitását fenyegeti!

 

A Földet átható kémiai szennyezés összessége ma már az emberiséget meghatározó globális ökoszisztémák stabilitását fenyegeti – idézte a tudósokat a tanulmányt ismertető The Guardian. A műanyagok különösen nagy aggodalomra adnak okot a mintegy 350 ezer szintetikus vegyi anyaggal együtt, ideértve a növényvédő szereket, az ipari vegyületeket és az antibiotikumokat is. A műanyagszennyezés ma már az Everest csúcsától az óceánok legmélyebb árkáig megtalálható.

 

A tanulmány szerzői kiemelték: a vegyi szennyezés átlépte azt a határt, amely után az ember által okozott változások kilökik a Földet az elmúlt tízezer év stabil környezetéből. Károsítja az életet biztosító biológiai és fizikai folyamatokat.

 

A kémiai szennyezés az egész Földet fenyegeti azzal, hogy károsítja az életet biztosító biológiai és fizikai folyamatokat. A növényvédő szerek például számos olyan rovart pusztítanak el, amelyeknek nem szánták a mérget, és amelyek alapvető fontosságúak minden ökoszisztémában, így a tiszta levegő, víz és élelmiszer biztosításában is.

 

A vegyi anyagok termelése 2050-re megháromszorozódik!

 

“1950 óta ötvenszeresére nőtt a vegyi anyagok termelése, és az előrejelzések szerint ez 2050-re ismét megháromszorozódik” – mondta el Patricia Villarrubia-Gómez, a Stockholm Resilience Centre (SRC) kutatóintézet doktorjelöltje és kutatási asszisztense, aki a tanulmányon dolgozó csoport tagja volt. Hozzátette: a szennyező vegyi anyagok elterjedésének üteme sokkal gyorsabb annál, hogy biztonságos keretek között lehessen tartani. 350 ezer vegyi anyagot regisztráltak már, de csak kis részüket vizsgálták biztonságosság szempontjából.

Sarah Cornell, az SRC docense és vezető kutatója rámutatott: az emberiség már régóta tudja, hogy a vegyi szennyezés rossz dolog, de eddig nem globális szinten gondolkodtunk erről. A tanulmány azonban rávilágít, hogy a vegyi szennyezés, különösen a műanyagszennyezés hogyan illeszkedik bele abba a folyamatba, ahogy az emberiség megváltoztatja a bolygót.

 

t

Kép: Elpusztult méh növényvédő szer miatt

 

A kutatók szerint nem egyszerű feladat annak meghatározása, hogy a vegyi szennyezés átlépte-e a globális határt, mivel nincs olyan emberi tevékenység előtti kiindulópont, amihez hasonlítani lehetne. Emellett rengeteg, mintegy 350 ezer vegyi anyagot regisztráltak használatra, és ezeknek csak egy kis részét vizsgálták meg a biztonságosság szempontjából. A kutatásban tehát a mérések kombinációját használták a helyzet felméréséhez.

Vizsgálták a vegyi anyagok előállításának gyorsan növekvő ütemét, és azt is, hogy ezeket az anyagokat sokkal gyorsabban bocsátják ki a környezetbe, mintsem a hatóságok képesek lennének nyomon követni vagy elemezni a következményeket. Az értékelésben figyelembe vették egyes vegyi anyagok ismert káros hatásait is.

A kutatók megjegyezték, hogy az adatok sok területen korlátozottak, de az összegyűlt bizonyítékok arra utalnak, hogy a bolygó vegyi szennyezettsége átlépte a határt.

 

Bizonyított, hogy a dolgok rossz irányba haladnak!

 

Bethanie Carney Almroth, a Göteborgi Egyetem professzora, a kutatócsoport tagja szerint bizonyított, hogy a dolgok a rossz irányba haladnak.

 

“A műanyagok össztömege ma már meghaladja az összes élő emlős tömegét. Ez elég egyértelmű jele annak, hogy átléptünk egy határt”

 

– magyarázta.

Villarrubia-Gómez úgy vélte: “nagyon fontos lenne a körforgásos gazdaságra való áttérés, ami azt jelenti, hogy az anyagokat és a termékeket úgy kell megváltoztatni, hogy azokat újra lehessen használni, és ne pazaroljunk”.

 

Szigorúbb szabályozásra van szükség!

 

A kutatók az Environmental Science & Technology című folyóiratban megjelent tanulmányban figyelmeztettek rá, hogy szigorúbb szabályozásra van szükség, és a jövőben a vegyi anyagok gyártásának és kibocsátásának határozott felső határértékét kell megállapítani, az üvegházhatású gázok kibocsátásának korlátozásához hasonlóan. A kémiai szennyezés az ötödik olyan globális határ a kilenc közül, amelyet a tudósok szerint már átléptünk a Földön. A továbbiak között szerepel a globális felmelegedés, természetes élőhelyek pusztulása, a fajok számának csökkenése, valamint a túlzott nitrogén- és foszforszennyezés.

 

Cikk és kép forrása: greenfo.hu