Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Álljon ki az ENSZ a hidraulikus repesztés tilalma mellett

  • 2019. szeptember 25.
  • Csilla

A 450 aktivista csoport és számos híresség, köztük Emma Thompson és Mark Ruffalo által támogatott nemzetközi kampány arra hívja fel az ENSZ-t, hogy hagyják jóvá a világszinten zajló hidraulikus repesztés-eljárás betiltását, mielőtt az ipar lebombázná a klímaválság ellen tett erőfeszítéseket. A főtitkárnak, António Guterresnek címzett nyílt levelet nemzetközi környezetvédelmi mozgalmak képviselői, egyetemek és hitgyülekezetek is aláírták. A kampányt továbbá Naomi Klein, író és aktivista, valamint Vivienne Westwood, divattervező is támogatja.

A nyílt levélben írottak szerint a fosszilis üzemanyagok hozzáférhetőségéért folytatott hidraulikus repesztés “lebombázza a világszinten a klímaválság megfékezéséért tett törekvéseket, és alapvető emberi jogokat sért.” A hidraulikus repesztéshez (angolul közismert nevén: fracking) vizet, kemikáliákat és homokot juttatnak nagy nyomással a földfelszín alá, ezzel megrepesztve a palakőzetet, az elzárt olajhoz és gázokhoz utat nyitva.

Ez, az ENSZ-hez szóló nyílt levél hét évvel azután keletkezett, hogy az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programjában nemzetközi felhívást adott közzé a hidraulikus repesztést illetően, melyben összegezték, milyen kedvezőtlen környezeti következményekhez vezethet az eljárás.

A levél arra is felhívja a figyelmet, hogy “jelentős tudományos bizonyíték” van a repesztés-ipar környezetre, közegészségre és klímaválságra mért negatív hatásaira. Az aláírók között jelen vannak a Greenpeace és a Friends of the Earth szervezet tagjai is.

Robert Howarth, a Cornell University professzora, egyben a levél egyik aláírója szerint a palagázért folytatott repesztés valóságos klímakatasztrófa, mivel az eljárás során hatalmas mennyiségű metán szabadul fel és jut a légkörbe. Így fogalmazott: “Az elmúlt évtizedben a légkörben jelenlévő metán szintje rohamosan növekedett, jelentősen hozzájárulva az elmúlt évek példátlan globális éghajlati zavaraihoz.” A metán messze sokkal károsabb üvegházhatású gáz a szén-dioxidnál, és a globális felmelegedés sebességét gyorsítja.

palagáz kitermelés

 

Howarth hozzátette, hogy “A megnövekedett globális metánkibocsátás több, mint 60% -a az olaj- és gáziparból származik, és az Észak-Amerikában végzett palagáz-kitermelések a megemelkedett kibocsátások egészének egyharmadát teszik ki.

Emma Thompson, ki Londonban az Extinction Rebellion által rendezett klímatüntetéseket is támogatta, azt nyilatkozta: “A hidraulikus repesztés a fosszilis tüzelőanyagok világának a valaha volt legrosszabb ötlete”, és a józan ész, a közegészség és a bolygónk biztonsága megszégyenítésének nevezte.

Hozzátette: “Értelmetlen, drága, nem teremt munkahelyeket, melyek a közösséget szolgálnák, cserébe viszont szennyező, ártalmas, és hozzájárul klímánk lerombolásához. Teljes egészében megmérgezi a különben zöld és kellemes otthonunkat.”

 

Forrás: https://www.theguardian.com/environment/2019/sep/19/campaigners-urge-un-...
Fordította: Varsányi Katalin