Állami szintig érhetnek az illegális gumilerakók, az akkuhulladékok tovább ronthatják a helyzetet

  • 2023. augusztus 09.
  • Jakab János

Míg az utóbbi években gumiabroncsok jó pénzért történő behozatalán és feldolgozás nélküli illegális hátrahagyásán alapulhatott egy sor vállalkozás üzleti modellje, óriási veszély, hogy lesznek, akik az akkuhulladék lerakásában még ennél is nagyobb lehetőséget látnak majd.

Halmokban állnak és egyre szaporodnak az illegális szemétlerakók az ország egész területén felbecsülhetetlen környezeti károsítást okozva. A kormány papíron harcot hirdetett az illegális hulladék ellen, és a szankciókat is szigorította – például azzal, hogy a hulladék illegális lerakását bűntettnek minősítette, valamint azzal, hogy a helyszínéül szolgáló ingatlan tulajdonosát is felelősség terheli a hulladék felszámolásában, ha annak forrása ismeretlen –, ennek ellenére úgy tűnik, sok esetben szándékosan nem lép fel az illegális lerakókkal szemben.

 

A brutális környezetszennyezés egyik oka, hogy az elmúlt években sokmilliárdos biznisz épült arra, hogy külföldről óriási pénzekért hulladékot szállítanak Magyarországra, amelyet itt feldolgozás céljából letárolnak. Miután a hulladékot akár éveken át idehordják, a feldolgozás sok esetben elmarad, a felelős cég pedig eltűnik.

 

Míg az utóbbi években elsősorban gumiabroncsokon alapulhatott az üzlet, óriási veszély, hogy lesznek, akik az akkumulátorhulladék lerakásában még ennél is nagyobb nyereséget szimatolnak majd. A jelek pedig aggasztóak: a hvg.hu is beszámolt arról, hogy illegális akkuhulladék-raktárra bukkantak a Gödtől nem messze fekvő Ikladon. Egy becsődölt, valamikor gumiabroncsok feldolgozását végző cég telephelyén nagy mennyiségű darált gumit és egyéb hulladékot tárolnak ellenőrizetlenül, itt volt illegálisan felhalmozva az akkumulátorgyártásból származó hulladék is.

 

Noha az illegális akkuhulladék lerakása hatalmas veszély, egyelőre eltörpül az illegális gumilerakókhoz képest. Erről tanúskodik, hogy végeláthatatlan hegyekben állnak a használt autógumik az ország több területén is – erről töltött fel több videót Tompos Márton, a Momentum szóvivője és frakcióvezető-helyettese a Facebook-oldalára. A politikus szerint a hatóságok az évek óta beérkező lakossági bejelentések ellenére sem tesznek semmit, ennek pedig – állítása szerint – az is oka lehet, hogy számos ilyen illegális lerakat Rogán államtitkárához köthető.

 

kép

 

Vas megyében Sorkifalud külterületén a temetővel szemben, a hulladéklerakást tiltó táblától pár méterre hegyekben állnak a gumik, és Nagykölkeden is több ezer tonna gyúlékony gumiabroncs éktelenkedik 10 méter magas hegyekben – írja Tompos Facebook-oldalán.

 

Ha szeretnétek többet is megtudni a gumiabroncs mutyival kapcsolatban akkor ide kattintva tovább olvashatjátok a cikket.

Cikk és képek forrása: hvg.hu