Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ahol sok a turista, a kuka is gyakran telik

  • 2019. szeptember 16.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Olvasónk hívta fel a figyelmet a Balatonnál keletkező temérdek hulladékra, amikor arról érdeklődtünk, mennyire tapasztalják a tó körül garázdálkodó erdei állatok jelenlétét. Mert a szemét persze vonzza az állatokat, olvasónk mégis úgy fogalmazott: – Nem az állatokkal van itt nagy gond, hanem az emberekkel.

Kétségkívül jelentősen megnőtt a tónál megforduló turisták száma, a statisztikai adatok alapján a rendszerváltás óta az ország kereskedelmi szálláshelyein megforduló turisták száma négyszeresére emelkedett. A több turista pedig nagyobb környezeti terhelést jelent, vagyis több hulladékot termel, aminek az eltakarítása jelentős erőforrást igényel az önkormányzatoktól. A rendezvények idején még több a hulladék, mint egy átlagos nyári napon, ez igaz Balatonboglárra is.

– Olyan háromnegyed napnyi munkával tonnányi szemetet gyűjtünk össze naponta – mondta Szökendi Zoltán, a helyi közterület-fenntartó szervezet megbízott vezetője. – Ezt a mennyiséget az általunk fenntartott négy strandon szedjük össze. A nemzeti ünnep kiugró mennyiséget eredményezett, ott a rendezvény ideje alatt több tonna hulladék képződött. Öten dolgoznak a szemét összegyűjtésén, amelyet kézzel végeznek. – Ez a turizmussal jár – fogalmazott kérdésünkre Hidvégi József, Fonyód polgármestere. – Nyáron tízszer annyi szemetet kell elszállítani a városból, mint egy átlagos nem Balaton-parti településről, de fel vagyunk erre készülve. Télen az egész városban maximum 20 110 literes zsákot gyűjtünk össze, tavasszal és ősszel százat, nyáron viszont akár négyszáz zsák is lehet. Ehhez hozzájönnek a fesztiválok, amelyek további 120 zsáknyit szemetet termelhetnek. A strandokon szinte egész nap gyűjtik a hulladékot, aminek a városüzemeltetésnél lévő tömörítővel csökkentik a térfogatát.

A fesztiváljairól híres Zamárdiban is sokat fordítanak a környezet tisztán tartására, hiszen a szezonban több tonna hulladékot is termelnek a turisták. – Ebben az évben a parti sávban júniusban keletkező hulladék 14 tonna volt – sorolta Csákovics Gyula, polgármester. – Ez júliusban 25, augusztusban pedig 61 tonna volt. Ebben nincsenek benne a fesztiválok, mert azokon a szervezők oldják meg a hulladék összegyűjtését és elszállítását. A part mentén összeszedett szemét elszállítása pedig plusz költség: ezen a nyáron egy hét köbméteres konténert bérelt az önkormányzat a szolgáltatótól. Ennek ürítése alkalmanként 32 ezer forint, az elmúlt három hónapban 36 alkalommal kellett üríteni, tehát több mint 1,1 millió forintba került.

Csákovics Gyula szerint van egy olyan nyaralóréteg, aki tudatos a szemétgyűjtésben is, ezért a strandokra is szelektív gyűjtök kerülnek ki jövőre. – Persze van olyan is, aki ahol megette a csokit, ott dobja el a papírt – mondta a polgármester. – Sokszor két lépést sem tesz meg ez a típus a hulladékgyűjtőig. Ami jellemző és elszomorító még, hogy sokan nem fizetnek a hulladék elszállításáért, aztán mielőtt hazamennek, beletömik a hulladékukat a közterületi kukákba. Vannak olyan kukák, amelyek üresek, de vasárnap este ezekkel a zsákokkal telnek meg.

 

Éjszakánként is szedik a szemetet

Siófokon a közterületek tisztán tartására az elmúlt időszakban 203 millió forintot fizettek ki – tájékoztatott a városháza. – Ehhez hozzájött még ezer köbméternyi illegális hulladék elszállításának a díja is, ami 5,4 millió forint kiadást jelentett.

A városi strandokon a Balaton-parti Kft. tart rendet. – 17 kilométeres partszakasz fenntartását végezzük 24 munkatárssal – mondta Pintér Tamás, a Balaton-parti Kft. ügyvezető igazgatója. – Egy nap alatt 8 és 13 tonna közötti szemétmennyiség keletkezik, ezt a szemetet cégünk először összetömöríti, majd Siókon a somi szemétlerakójába szállítja el.

Pintér Tamás szerint a turisták számának növekedésével egyenesen arányosan növekszik a szemét mennyisége is. – Ez legjobban a hétköznap-hétvége közti különbségen látható – mondta. – Hétköznaponként cégünk napi két alkalommal tisztítja meg a partszakaszt a szeméttől, melyet hétvégén háromra növelünk. Ezen felül a Nagystrand és a Petőfi sétány területén további 6 ember szedi éjszakánként este 6 órától reggel 6 óráig folyamatosan a szemetet.

 

forrás: sonline.hu