Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ahol a játékbabák új életre kelnek: Babaklinika

  • 2020. október 21.
  • Enikő

A játékbaba-javítás egy kihalófélben lévő szakma. Mondom ezt annak ellenére, hogy amikor a Babaklinikában jártunk – ami a Múzeum körút Astoria felőli végén található – szinte adták egymásnak kilincset a vásárlók. Vagyis az igény a babajavításra azért még napjainkban is jelentős, és ha nincs ez a kis bolt és műhely, akkor nincsenek újjászülető játékbabák sem. Barta Judit a 80-as évek végén szállt be a családi vállalkozásba, évtizedek óta ő viszi az üzletet, minket is ő fogadott. Intenzív és szuperlelkes személyisége, na meg az üzlet is azonnal levett minket a lábunkról.

Azt, hogy egy játékbaba micsoda értéket képvisel, a nők tudják a legjobban. Először gyerekként élik meg az élményt, majd aztán meg akkor, amikor anyák meg nagymamák lesznek, és a lányuknak meg a lányunokájuknak adják tovább a féltve őrzött babát. Ez utóbbi esetben általában szükség van már némi ráncfelvarrásra, és a Babaklinika épp erre esküdött fel: hogy mindenféle játékbabát megjavítson, hogy az majdnem olyan legyen, mint amilyen új korában is volt. És persze azok szeme is felcsillanhat, akik babázás helyett játékmackóztak vagy bármilyen szőrös állatfigurával töltötték a gyermekkorukat, merthogy itt azokat is megjavítják. 

 

A családi vállalkozás kezdetei a régmúltba nyúlnak vissza, Barta Judit ükmamájához, aki egy meseszerűen romantikus történetbe csöppent bele aznap, amikor egy fuvaros ember a kocsiján ülve befordult az utcájukba, és megpillantotta őt, a szorgalmasan hímezgető szép, mosolygós fiatal lányt. Szerelem volt első látásra, amit lagzi követett, majd az ifjú pár Párizsba utazott, ahol kitanulták a babakészítés fortélyait.

babaklinika

Visszatértek Magyarországra, és a Károly körúton nyitottak egy üzletet, amit a második világháború után, 1947-ben államosítottak, így lett belőle babajavító szövetkezet. Ebből vált ki 1957-ben Barta Judit nagymamája, aki rátalált a Múzeum körúti kis üzletre, amit egy táskajavítóval közösen kibérelt. Itt született meg a Babaklinika, és azóta is itt található.

 

A Babaklinikát egészen a 80-as évek elejéig a nagymamája és nagynéni vitték közösen, majd előbb beszállt a családi vállakozásba Judit édesanyja, majd pedig ő maga. Ekkor a család három generációja dolgozott együtt. Ma viszont már egyedül Judit viszi az üzletet, és ő csinál majdnem mindent – szomorú kényszerűségből. Korábban virágzott Budapesten is a baba- és játékkészítés, így egy sor mesterember segítette a babajavítást: volt, aki babafejet készített, egy másik testet, a harmadik hajat, és a sor még folytatható lenne.

 

Azonban ezeknek a marginális szakmáknak nem volt utánpótlása, és mivel a játék- és babakészítés napjai leáldoztak, ezért egy idő után már megélhetést sem nyújtottak. Úgyhogy Judit kénytelen volt egy csomó mindent megtanulni maga, illetve külföldi babakellékforrások után nézni.

 

A teljes cikk a következő linkre kattintva olvasható:

https://welovebudapest.com/cikk/2020/10/16/babaklinika-ahol-a-jatekbabak-uj-eletre-kelnek?fbclid=IwAR03Eps2kefnwHhSSEkoWLyfaXUFizx7p6R3dJDUpPg6I2UI73C_YSefk9o