Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Adókedvezmény segíthetné az újrahasznosítókat

  • 2006. március 08.
  • humusz
"Hulladékból Termék 2006" néven kedden délután 4 napos kiállítás nyílt a Budapesti Fõpolgármesteri Hivatal dísztermében. Az ÖKO-Pack Csomagolási Hulladék Hasznosítást Koordináló Kht. és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége által közösen rendezett mintegy 70 hazai vállalat mutatja be újrahasznosított termékeit. Mfor.hu tudósítás.

Elsősorban adókedvezményekkel és hitellehetőségekkel támogatná Demszky Gábor azokat a vállalatokat, melyek újrahasznosítható termékek gyártásán törik a fejüket, hangzott el a főpolgármester és dr. Persányi Miklós Környezetvédelmi és Vízügyi miniszter által megnyitott "Hulladékból termék 2006" kiállításon.

Hulladékból Termék 2006 kiállítás


Tekintse meg galériánkat!
Sikertörténetnek nevezte a hazai hulladékgyűjtést dr. Persányi Miklós miniszter, aki a kiállítás megnyitóján az elmúlt évek eredményeiről beszámolva elmondta, közel 4 millió polgárt érnek el a jelenlegi hulladékgyűjtő szigetek segítségével. Az évtized végére gyakorlatilag az ország egész lakossága szelektíven gyűjtheti a szemetet, s mindenütt megindul az újrahasznosítás. Magyarországon jelenleg mintegy 4,6 millió tonna települési hulladék keletkezik, ennek jelentős része a fővárosban. A hulladék túlnyomó része, mintegy 82 százalék még mindig lerakókba kerül.

A csomagolási hulladékra vonatkozó uniós kötelezettségeket 2005 decemberére teljesítettük, annak 50 százalékát hasznosítjuk. A korszerűtlen hulladéklerakók bezárása is folyamatos. 2005 végén 380 működött, 2010-re pedig 100 korszerű, biztonságos hulladéklerakó marad, mondta a miniszter.

A gazdasági kényszer és érdek a vállalkozásokat az újrahasznosítás irányába nyomja, fogalmazott a miniszter, aki rámutatott, hogy a környezetbarát termékek versenyképesebbé tételéhez érdemes lenne csökkenteni az ezeket terhelő általános forgalmi adót. Ennek pontos részleteit az adónem átfogó reformjának keretében kell megfontolni a következő kormányzati ciklusban.

A 4 napos rendezvénnyel a szervezők nem titkolt célja, hogy eloszlassák azt a tévhitet, miszerint a szelektíven gyűjtött szemét összeöntve a hulladéklerakókba kerül. A kiállításra több mint 3000 közép- és általános iskolást várnak, de a mintegy 70 kiállító vállalat zöme reméli, hogy esetleges partnerekre is akadhat.

A kiállítás legnagyobb részét a műanyag hulladékok újrafelhasználásával készült termékek alkotják: a műanyag virágtartóktól a vállfán át a csúszásmentes biztonsági burkolatokig számos termék megtekinthető. Különlegesség, hogy több olyan kínai műanyag-hasznosító cég is bemutatkozik, amelyek az egész Európából begyűjtött műanyagpalack-hulladék feldolgozását és újrahasznosítását végzik. A kiállítók segítségével a műanyag-hasznosításon kívül üveg-, alumínium- és fahulladék felhasználásának lehetőségeivel is megismerkedhetnek az érdeklődők.

forrás: Menedzserfórum