Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 1 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

900 Celsius-fokra hevítették a tojásfehérjét

  • 2022. november 08.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

A kutatóknak sikerült olyan szerkezetet alkotniuk a tojásfehérjéből, amely nemcsak a sót, de a mikroműanyagokat is kiszűri a tengervízből.

A globális felmelegedés mellett a mikroműanyagok jelentik az egyik legnagyobb környezeti fenyegetést. A részecskékkel tele van a tenger, de a mérések szerint az Északi-sark is rendkívül szennyezett. Hogy mennyire súlyos a helyzet, azt jól mutatja, hogy már az emberi tüdőben és a boltban vett tejben és sertéshúsban is találtak mikroműanyagot.

A kutatók ezért folyamatosan ötletelnek azon, miként lehetne megtisztítani az óceánokat ettől a szennyeződéstől. Az amerikai Princetoni Egyetem mérnökei most egy lehetséges új megoldással álltak elő. A szakemberek tojásfehérjéből egy könnyű, porózus aerogélt készítettek, amely képes volt eltávolítani a mikroműanyagot és a sót a tengervízből.

Az Engadget írtak arról, hogy amikor túlhevítették (900 Celsius-fokra) a fehérjét egy oxigénmentes térben, szénszálak és grafénlapok keveréke jött létre. Az anyag a mikroműanyagok 99, valamint a só 98 százalékát szűrte ki a vízből.

A szakemberek szerint a módszer alkalmazása ígéretes, hiszen az alapanyag rendkívül olcsón hozzáférhető – olcsóbb, mint az aktív szén, de utóbbi közel sem olyan hatékony, mint a tojásfehérje. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, más fehérjék is ugyanígy használhatók, nemcsak a tojásfehérje, így a lakosság élelmiszerellátásába sem zavar be a fejlesztés.

A szakemberek most azon dolgoznak, hogy tökéletesítsék a gyártási folyamatot, így el lehetne indítani a tömeggyártást.

Forrás: hvg.hu