300 millió forintos támogatást nyert az Alteo leányvállalata

  • 2024. január 18.
  • kovacseszter

300 millió forintos támogatást nyert el az FE-GROUP INVEST Zrt. az Energiastratégia Intézet pályázatán, amelyet a 2024 januártól bevezetett visszaváltási rendszerből származó termékdíjköteles termékekből keletkező hulladékok körforgásos gazdálkodásra történő átállásának technológiai támogatására használ fel. A forrás segítségével az Alteo leányvállalata olyan beruházást valósít meg, amelynek révén éves szinten több mint 15 ezer tonna visszaváltási rendszerben gyűjtött hulladékot képes megfelelően válogatni és kezelni.

Egy új hulladékfeldolgozó üzem létrehozására és az ahhoz tartozó speciális gépsor beszerzésére, valamint telepítésére fordítja az Energiastratégia Intézet Nonprofit Kft. pályázatán elnyert, vissza nem térítendő támogatást az FE-GROUP INVEST Zrt. A 300 millió forintos összeg a teljes projekt nagyjából 70 százalékát fedezi, a fennmaradó részben önerőből valósul meg a beruházás.

A támogatás segítségével egy éves szinten 15 210 tonna bemenő mennyiséget kezelni képes komplex technológiai gépsort telepítenek majd. Ez a januártól bevezetett visszaváltási rendszerből (Deposit Refund System, DRS) származó termékdíjköteles termékekből keletkező hulladékokat tudja majd feldolgozni: Az automata, gépi szeparációs technológiával (mágnesszalagokkal, anyagszeparátorokkal és színszeparátorokkal) kibővített válogatóműből, továbbá a fém italos dobozok, illetve a PET palackok bálázására képes két bálázógépből álló technológiát az anyagmozgatást (a gépek etetését, valamint az anyagelhordást) végző szállítószalag-rendszer egészíti ki.

Teljes kapacitással az eszköz 11 400 tonna PET bálát és 3050 tonna alumíniumbálát képes előállítani éves szinten a telephelyre vegyesen érkező évi 15 210 tonnányi hulladékból, továbbá 760 tonna ónozott fémet és vasfémet is leválasztanak a feldolgozás során.

Simon Anita, az Alteo fenntarthatóságért és körforgásos gazdaságért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy ez a beruházás is szorosan kapcsolódik ahhoz a megállapodáshoz, amely 2023 nyarán született az Alteo leányvállalata és a 35 éves magyarországi hulladékkoncesszió nyertese, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. között. A kétéves, további két évvel meghosszabbítható szolgáltatási szerződés tartalma hulladékok gyűjtése, szállítása, tárolása és előkezelése.

Az Alteo árfolyama ma 0,7 százalékkal került lejjebb, míg idén 1,1 százalékot esett.

alteo0118

Forrás: portfolio.hu