Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2014-ben ismét lehet szavazni az Év Fájára

  • 2014. szeptember 17.
  • Csilla
Szerző: 
Csilla

Az idei évben szeptember 10. és október 31. között 15 fa közül választhatja ki a kedvencét a közönség. A versenyre májusban lehetett nevezni, ekkor bárki jelölhetett egy fát egy történet kíséretében. A nevezett 66 egyed közül a zsűri azokat válogatta be a döntőbe, melyek a legerősebb közösségi háttérrel rendelkeznek.

2010 óta több száz fát neveztek az Év Fája versenybe különböző civil közösségek, önkormányzatok és magánszemélyek. A fák nevét egy történet kíséretében kellett beküldeni, amely kifejezi, hogy az miért fontos az őt nevező közösségnek. Nem számít a fa kora és mérete, előny azonban, ha őshonos a fa, közterületen áll vagy egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik.

A szervező Ökotárs Alapítványnak a versennyel a legfőbb célja, hogy a természetvédelem és a közösségek kapcsolatára hívja fel a figyelmet. Az Év Fáját a közönség minden évben online szavazás keretében választja ki, a legtöbb szavazatot kapó fa elnyeri a megtisztelő címet és egy egészségvédő kezelést.

A versenyben két külön kategória győztese is díjat kap. A „Hős Fa” címet a zsűri ítéli oda, egy olyan fa nyeri el, melynek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelynek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek most is. Ez a fa már a döntősök közt rejtőzik, de hogy melyik az, csak a szavazás után derül ki. Az Országos Erdészeti Egyesület, mely harmadik éve kiemelt partnere a versenynek, különdíjat ad át egy általa választott döntősnek.

A verseny állásáról részletes információ az evfaja.okotars.hu oldalon található. A végső sorrendet és győztest a közönség online szavazatai fogják meghatározni. A szavazás a http://evfaja.okotars.hu/dontosfak oldalon szeptember 10-én indul, de az izgalmak fokozása érdekében október 27-től 31-ig titokban zajlik. A végeredményt a hivatalos díjátadó alkalmával tesszük közzé.

Forrás: evfaja.okotars.hu