Mely cégek foglalkoznak nagy tömegű építési hulladék feldolgozásával?

Az építési és bontási hulladékok hasznosítása az építőiparban világszerte terjed, ma már alapvetően nincsenek műszaki-technológiai akadályai a széleskörű hasznosításnak. Ennek eredményeként másodlagos nyersanyagok jelentek meg a piacon, mellyel külföldi tapasztalatok szerint az építési célra felhasznált ásványi anyagok mintegy 5-10 %-át meg lehet takarítani. Az építési és bontási hulladékok hasznosítása a nyersanyagkímélésen túl hulladéklerakó-hely megtakarítással is jár és jelentős ökológiai előnyei vannak. Az építési-bontási hulladékok keletkezésének növekvő tendenciáját, a hulladéklerakóhelyek telítődését, valamint az elsődleges építőipari nyersanyag források egyre korlátozottabb hozzáférhetőségét és növekvő árszintjét tekintve ezen hulladékok környezetkímélő és gazdaságos hasznosítása aktuális feladattá vált hazánkban is.

  • Green-Network: A környezetvédelmi üzletági tevékenységén belül saját – épületek bontása és mélyépítési - tevékenységünből származó és vállalkozók által beszállított inert építési, bontási hulladékok előkezelésével, hasznosításával foglalkoznak. Az inert hulladékok feldolgozása a belvároshoz közel, a Csepel sziget É-i részén található, bérelt telephelyükön történik.
  • A COLAS Hungária mobil törő és osztályozó berendezésével az ország teljes területén újrafelhasználható építőipari alapanyagot állít elő, elsősorban bontott aszfalt, beton és építési hulladékok feldolgozásával.
  • Diamit Zrt.: beton, aszfalt, tégla, cserép, üvegtörmelék, ásványi eredetű építőanyag, valamint vegyes bontási hulladék aprításával, törésével és újrafeldolgozásával foglalkozik.
  • Beton Center Kft.: építési, bontási törmelék aprítása, törése és újrafeldolgozása
  • A Daráló-Aprító Újrahasznosító Kft. fő profilja inert hulladék feldolgozás.