Hogyan igényelhet egy társasház szelektív hulladékgyűjtési szolgáltatást?

A lakosságtól történő hulladékbegyűjtés megszervezése minden esetben az adott település jegyzőjének feladata. Az önkormányzat ennek a kötelességének rendszerint egy céggel kötött közszolgálati szerződés keretében tesz eleget, így például Budapesten az FKF Zrt a közszolgáltató (azaz ő végzi a hulladék rendszeres  elszállítását).

A közszolgáltatók által a hulladék szelektív gyűjtésére az ország egész területén a közterületeken elhelyezett gyűjtőszigetek rendszere került kialakításra, de örvendetes hír, hogy több település és fővárosi kerület tervezi, illetve bizonyos helyeken már el is kezdte bevezetni az úgynevezett "házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést". Ilyen például Pécs, Biatorbágy, vagy Székesfehérvár egyes körzetei, illetve a fővárosban az ötödik, és a hetedik kerület. Ezért érdemes a helyi önkormányzatnál érdeklődni erről a lehetőségről.

Ezen kívül egyes vállalkozások  szintén jogosulttá válhatnak a lakóházakban gyűjtött műanyag, papír és egyéb komponensek (pl. veszélyes hulladékok) elszállítására. Budapest területén az Avermann Kft, illetve a vele partneri viszonyban levő HuMuSz Recycling Kft  rendelkezik ilyen közszolgáltatói státusszal (a Kft munkatársaival a www.humusz-recycling.hu honlapon található adatlap kitöltésével és elküldésével tudják felvenni a kapcsolatot).