Tavaszi Garázsvásár Fesztivál a Wekerlén

Időpont: 
szombat, 2015, április 18 - 10:00 - 18:06
Helyszín: 
Wekerletelep XIX. Kispest, Ady Endre út, Határ út, Nagykőrösi út és Rákóczi utca által közrefogott területen

“Hallottak már garázsvásárról? Hát a Wekerletelepről? És a kettő ötvözetéről? Mert ilyen is van! Wekerlei Garázsvásár Fesztivál! Április 18-án, szombaton, 10-18 óra között ugyanis immáron harmadik alkalommal rendezzük meg fesztiválunkat, melyen most 13+1 helyszínen várjuk az érdeklődőket! Szervezői a helyi civilek és a Tessék csak! program, utóbbiról bővebb tájékoztatás itt: (http://tessekcsak.hu/)

Hogy ez mit is jelent pontosan? „A Wekerletelep Budapest XIX. kerületében, Kispesten található. A főváros egyik csodálatos, elvarázsolt szigete, amely a mai Ady Endre út, Határ út, Nagykőrösi út és Rákóczi utca által közrefogott területen fekszik. Kanyargós, a látogató szemében kuszának tűnő utcáin sétálva könnyen azt hihetnénk: megállt az idő.” Eddig az első idézet a wekerletelep.hu honlapról..  És igen, itt tényleg olyan kicsit, mintha megállt volna az idő. A mottónk pedig azt mondja: „ahol értéket őriz az idő”. Hogy milyen értékeket? A hagyományos, építészeti értékeken kívül – ezekről írok még kicsit alább, – itt igyekszünk megteremteni, (vagy újjáteremteni?), illetve megtartani az emberi, kulturális értékeket is. Összetartás, közösség, egymásra figyelés, segítés. Ezek az alapok. Hihetetlen, példaértékű közösség van itt, pedig sokan és sokfélék élünk együtt ezen a kb. 1km2-nyi területen.

E közösségi összefogás jó példája a mostani rendezvény. 13+1 helyszín lesz, ami annyit jelent, hogy körülbelül 60-65 család fogott össze, és árusít majd ezen a – remélhetőleg – szép tavaszi napon! Tudják, hogy ez milyen szervezést igényel? Én tudom, pedig én csak a „csúcsa” vagyok, aki összefogja az egészet, az egyes helyszínek mind önmagukat is szervezik, tervezgetnek, összejönnek. Pl. kiszínezik, egyedivé teszik az egyen-molinót, amit kaptak. Esetleg együtt sütnek süteményt, megbeszélik, hogy ki-mit hoz, milyen asztalok lesznek, milyen extra programmal készülnek. Lázasan pakol, készülődik hát mindenki, mert egyrészt a szíves vendégvárás itt nálunk szinte a vérében van mindenkinek, másrészt szeretne mindenki minél több holmin túladni. Nem utolsó sorban pedig szeretné mindenki nagyon jól érezni magát a Nagy Fesztivál napján. Mert e nélkül mit sem érne az egész! Mert a garázsvásár erről szól: mindenki otthonában van egy csomó tárgy, ruha, bútor, játék, stb., ami neki már felesleges, útban van, kinőtte,(kihízta?), nem tetszik neki, sosem használta, másikat vett, megunta, stb. De ezek a tárgyak nem rosszak, nem hibásak, sérültek, semmi bajuk, csak neki feleslegesek, neki nem kellenek már. Más viszont lehet, hogy épp ilyet keres, erre vágyik már régóta, ezt vadássza. Vagy csak beleszeret, mert ő kincsnek látja! Ezért nekik találkozniuk kell! Ennek a lehetőségét teremtjük mi meg! Erre szolgál a bolhapiac is, ami viszont csak 4x van egy évben. De ott is csak 50 asztal van és nehéz bejutni rá. Mi meg, ha már összejövünk, akkor igyekszünk jól érezni magunkat, ismerkedni, szövetségeket kötni.

És mit nyújtunk az idelátogatóknak? A kincseken meg a jó hangulaton kívül? A gyönyörű környezetet, aminek megismeréséhez – valamint a helyszínek megtalálásához – kapnak természetesen szórólapot, térképet, (lásd a mellékelt képen) vagy, ha jobban érdekli őket a környék és a telep, megvásárolhatják a 10-es, Petur u. 11.szám alatti helyszínen a Wekerlei Társaskör Egyesület legújabb kiadványát, a Wekerlei Kalauz-t (http://wekerletelep.hu/blog/2015/02/26/wekerlei-kalauz/). Minden helyszín tartogat valamilyen meglepetést is az érkezőknek. (Erről folyamatosan tájékoztatunk mindenkit az esemény fb-oldalán, ahova töltünk majd fel előzetesen képeket a fellelhető kincsekről, illetve a helyszínekről is: (https://www.facebook.com/events/340462066160215/) – ide lehet nyugodtan jelezni, ha jönnek, mert úgy tudnak tájékoztatást kapni a részletekről. Sőt, ha meghívják ismerőseiket is, viszik a rendezvény hírét, azt megköszönjük! És mert ez a rendezvény aztán igazán környezetkímélő, hiszen, gyakorlatilag az újrahasznosítás szellemében, érdekében történik minden, javasoljuk, hogy pihenésképp, két helyszín közt, vagy a vásárlás végeztével, piknikezzenek együtt – a magukkal hozott, vagy valamelyik helyszínen beszerzett élelmükkel – a Föld napja alkalmából a helyi „zöldekkel” a Kós Károly téren, 14:00 órától: „Batyus piknik társas- és más játékokkal. Hozz egy krémest, dobj egy hatost, hurrá tavasz!”.

 

terkep

A kép forrása:retikul.cafeblog.hu

További információ: 
www.wekerletelep.hu