Rongyderbi - Nyilvános javítási Nap

Időpont: 
szombat, 2024, április 20 - 09:00 - 20:00
Helyszín: 
Változó, több helyszínen

Föld órája és a street stitching által inspirált Rongyderbi - Nyilvános Javítási Nap egy kollektív tiltakozás a fenntarthatatlan, a termékeket eldobhatóként kezelő divatrendszer ellen. Az április 20-án szombaton világszerte megrendezésre kerülő Rongyderbi - Nyilvános Javítási Nap célja, hogy az új és régi divatforradalmárokat a helyi utcákra (vagy közösségi épületekbe) hívja egy közös varrásra, hímzésre, kötögetésre, horgolásra, ruhajavításra.

A résztvevők egy szóra megállítják a szombati nagybevásárlásban rohanókat; megmutatják, hogyan javítják meg a szakadt zsebeket és a lyukas zoknikat, és beszélgetéseket kezdeményeznek arról, hogyan használhatjuk tartósan szeretett ruhadarabjainkat. 
Az eseményhez csatlakozhatnak textilesek, szabók, varrók, ruhatervezők és -készítők, iparművészek, kézművesek, népművészek, újrahasznosítók, és bárki, akit megszólít a program.

Hogyan szervezhetünk saját rendezvényt?

Az első lépés a megfelelő helyszín megtalálása. Ideális lehet egy forgalmas fogyasztói csomópont, például egy bevásárlóközpont, egy népszerű üzlet előtti járdarész vagy egy bevásárló negyedben lévő tér. Minél több járókelőt tudunk megszólítani, annál jobb.

  • Ha kevésbé nyilvános helyen szeretnénk kiállítani, fontoljuk meg a helyi kézművesekkel való partnerséget, és válasszunk közösségi helyszínt, ld. kultúrházak, könyvtárak, parkok vagy hagyományos piacok.
  • Ha a rendezvényt magánterületen (pl. bevásárlóközpontban) tartjuk, vegyül fel előzetesen a kapcsolatot a helyszínnel az engedély megszerzése érdekében. Ha első körben nem adnak engedélyt a rendezvényre, hívjuk fel a figyelmüket, hogy az esemény médiaérdeklődésre tarthat számot.

 

banner


Néhány helyszínen rendezvénybiztosításra lehet szükség. Ez esetben próbáljuk meg egyesíteni erőforrásainkat: ha több hasonló rendezvény is zajlik az országban, valószínűleg találunk olyan biztosítást, amely mindenkire kiterjed.

Fontos, hogy legyen áramforrás (arra az esetre, ha az emberek varrógépet hoznak magukkal), a helyszín könnyen, akár kerekesszékkel is megközelíthető legyen, és legyen nyilvános WC a közelben.

Legyen B-terv arra az esetre, ha rossz időjárás miatt kell menedéket keresni. Ha nem tudunk nagy összejövetelt szervezni, összegyűlhetünk néhány barátunkkal egy kávézóban vagy könyvtárban is egy kis foltozásra. Ha nem tudunk személyesen részt venni egy Rongyderbi - Nyilvános Javítási Nap eseményen, akkor foltozzunk, javítsunk otthon, és osszuk meg a projektet Instagramon a #MendInPublicDay és #Rongyderbi hashtaggel.

Akár virtuális foltozóbulit is szervezhetünk!

Jelentkezz az űrlap kitöltésével! 

Facebook esemény

Forrás: https://asalon.hu/hu/events/rongyderbi-nyilvanos-javitasi-nap-2024-april...

 

Instagram: https://www.instagram.com/streetstitching/?hl=en

Magyarországi koordinátor: Kocsis Angéla, Kétfecske

További információ: 
+36 20 37 27 607 [email protected]